TEMA NEDELJE: Presude u Hagu paravan za držanje Balkana i Srbije kao političkog taoca

13.06.2021

08:50 >> 17:31

0

Balkan je pogodno tlo jer postoji unutrašnji potencijal da države budu sučeljene

TEMA NEDELJE: Presude u Hagu paravan za držanje Balkana i Srbije kao političkog taoca
Copyright ilustracija 24sedam

Činjenica da su Srbi osuđeni u Hagu na ukupno 1.138 godina zatvora, dok je za srpske žrtve iz ratova devedesetih godina prošlog veka izrečena tek poneka presuda, više nego jasno ukazuje da taj sud služi za neke druge ciljeve, a ne da služi pravdi.

Štaviše, umesto da 25 godina otkad je rat završen region krene putem pomirenja i prošlost ustupi istoriji da sudi, presude kakva je drugostepena doživotna kazna zatvora srpskom generalu Ratku Mladiću, zapravo i dalje samo potpiruje uzavrele šovinističke strasti i ceo region i dalje drži u lancima ratnih godina.

Presuda Mladiću koristi kao deo geopolitičke strategije za osvajanje Balkana i držanje Srbije, ali i regiona kao večitog taoca interesa zapadnih sila.

Prof. geopolitike i međunarodnih odnosa, Srđan Perišić objašnjava za 24sedam da Balkan geografski, a ni civilizacijski ne pripada zapadu i zapadnom svetu predvođenim SAD, te zapadne sile stalno pronalaze moduse da budu prisutne na Balkanu, delu sveta koji nije deo njih.

pročitajte još

“To mogu da urade jedino tako što će ovde biti stalno sukobi. Oni zapadnu civilizaciju smatraju kao najdominantniju i pozvanu da upravlja celim svetom. U ostalim delovima sveta oni proizvode sukobe i pomoću njih ih kontrolišu. Onda se javljaju kao medijatori u navodnom pokušaju da te sukobe, koje su sami i proizveli, reše. Međutim, ti sukobi se nikad ne rešavaju, jer kada bi nastao mir, oni bi onda morali da odu odavde”, navodi prof. Perišić.

Balkan je, navodi dalje Perišić, pogodno tlo jer postoji unutrašnji potencijal da države budu sučeljene. Taj potencijal, međutim, nije sam po sebi dovoljan da bi neko ratovao, već nužno mora da postoji strani uticaj.

“Tako je Jugoslavija bila razbijana i spolja i iznutra, pre svega sukobima između Srba i Hrvata, po principu zavadi pa vladaj. Balkan nije nužno morao da bude bure baruta. Zapad je to bure i zapalio, a sada ga navodno gase. dve institucije, obe sa sedištem u Briselu – EU i NATO, rade isto samo u drugim formatima. Zapadne sile još od 2008. godine gube moć konstantno i svesni su da im Balkan izmiče iz ruku. Rusija se vratila, a Kina je stigla na Balkan, obe kroz razne oblike saradnje što vojno, infrastrukturno, ekonomski. Zapad mora po svaku cenu da se trudi da te dve sile drži podalje od Balkana, a pre svega Srbije. Najefikasniji način je da ovo područje stalno drži nestabilnim i potencijalnim žarištem, ocenjuje prof. Perišić za 24sedam.

prof. Srđan Perišić, Youtube printscreen

Dodaje da su u tom mešanju zapadnih sila na Balkanu, određene narode pridobili.

 

Jasno je bilo da će Mladić biti ponovo osuđen, čitav Mehanizam ima geopolitičku pozadinu, ocenio je za 24sedam politički analitičar Dragomir Anđelković. “On je i stvoren da bi pravdao NATO koji je izazvao rat na Balkanu, da bi pravdao biografije u regionu i da bi zapad vršio pritisak na Srbiju. Ovo je pokušaj da se nastavi pritisak. Srbija je poboljšala sliku u svetu i sada je njihova misija da je satanizuju”, kaže Anđelković.

Sličnog stava je i politički analitičar Branko Radun koji kaže da se presudom Mladiću pokazalo da je Haški tribunal bio i ostao politički sud, te da treba da presudi da su Srbi isključivi krivci i da zločina nad Srbima nije bilo. “Ovakve odluke opravdavaju zapadnu politiku prema Bosni, bombardovanje ’99, jer ako su Srbi zločinci tih razmera onda su sve intervencije Zapada opravdane. Stvaraju sliku da su došli da spasu ljude, a ne da osvoje prostor na Balkanu”, kaže Radun.

“Geografski, ali i strateški, Srbija zauzima centralno mesto na Balkanu i samim položajem ona se nameće kao dominantna. takav je slučaj i sa Nemačkom na primer, ako se posmatra Evropa. To je, bez sumnje, jedan od razloga zbog čega je bilo važno rasparčati Srbe u što više država, kako bi se oslabila njena moć. Kao i u Jugoslaviji nekad, ali i danas, zapad podržava one koji mogu Srbiju da oslabe. Jer, ako ne pripadamo njima, zapad neće dozvoliti da budemo jaki, a još manje da pripadamo nekoj drugoj sili. Primer se može videti i u nekadašnjoj Jugoslaviji, gde je Srbija bila uhvaćena u klješta dva kraka – Hrvata i Albanaca. I danas vidimo koliko je geopolitički važno da se ta slika održava, pa Hrvati sada i vojno sarađuju sa Albancima, obučavajući ih na Kosovu u nameri da postanu vojska”, objašnjava prof. Perišić.

U sklopu te geopolitičke strategije zapada, jedna od metodologija su i presude u Hagu Srbima, pre svega generalima i političarima.

“Ove presude oživele su šovinističke strasti. Toliko je očigledno da je Haški tribunal napravljen da bi ovoliko godina posle sukoba održavao tenzije. Rat je završen 1995. godine, a presuda srpskom generalu je doneta 2021. Jasno je da ta presuda nije donela niti će doneti pomirenje, već je samo deo metodologije da zapad i dalje bude prisutan ovde. Zapad zato ne bi dozvolio ni po koju cenu spajanje Srba na Balkanu u jednu državu… Taj zapadni poredak pravljen je između 1991. i 2008. godine, ali više nije održiv. Kako više nije moguće započeti novi rat, ili uvoditi sankcije kakve smo imali ranije, pojavljuju se non-pejperi, koji su takođe njihov proizvod, a u kojima se navodno nudi Srbima jedinstvena država. Time priznaju da im je konstrukcija pogrešna, ali s druge strane to je način da se predstave kao spasioci i donosioci rešenja, kako bi Beograd okrenuli zapadnim metropolama. Nijedno njihovo rešenje, međutim, nikada neće biti dobro nas”, jasno poručuje prof. Perišić.

pročitajte još

Zaključuje kako Srbi treba da budu samo strpljivi, jer već 13 godina moć zapadnih sila pada, ali i da ne nasedne na navodna rešenja.

“Zapad ne bi instistirao da Srbija prizna Kosovo, kada bi dozvolila da ono postane članica Ujedinjenih nacija. Iako bi to zvučalo možda kao idealno rešenje, zapravo bi bilo samo velika podvala zapada. Dok odolevamo pritiscima, neophodno je praviti dogovore sa drugim silama. Peking i Moskva su već tu. Sada barem imamo kome da se obratimo, imamo ono što devedesetih nismo imali”, ocenjuje prof. Perišić na kraju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike