Albanski teroristi oteli su desetoricu srpskih rudara, ni 23 godine kasnije niko nije odgovarao

22.06.2021

09:32

0

Čuvanjem sećanja i rasvetlјavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu

Albanski teroristi oteli su desetoricu srpskih rudara, ni 23 godine kasnije niko nije odgovarao
Copyright Niko nije odgovarao za otmicu rudara kopa Belaćavac, Kancelarija za KiM

Danas se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga uglјenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane “Obilić” na Kosovu i Metohiji.

Tog 22. juna 1998. godine u ranim jutarnjim satima oteti su: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srbolјub Savić i Božidar Lempić. Samo mesec dana ranije, 14. maja 1998. godine, kidnapovan je Žarko Spasić, vozač u rudniku „Belaćevac” i to je bila prva otmica rudara kopa Belaćevac.

Porodice otetih i dalje čekaju pravdu, Kosovo onlajn printscreen

Njihove porodice i dalјe vape za istinom.

Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.

pročitajte još

“Umesto istine o nestalima mi se danas na Kosovu i Metohiji suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista. Beograd će nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Čuvanjem sećanja i rasvetlјavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu.

Devet radnika nestalo je tog 22. juna na putu do svog radnog mesta. Jedan od njih trebalo je tek da zasnuje radni odnos.

Udruženja porodica lica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji svake godine, na godišnjicu kidnapovanja rudara sa Belaćevca ističu da neće odustati od traganja za istinom.

Ukupno je na KiM ubijeno 57 i kidnapovano 27 srpskih radnika Elektroprivrede Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike