Ekipa 24sedam na KiM: Vidovdan je naše narodno jevanđelje i kosovski zavet

28.06.2021

18:29 >> 12:31

0

Autor: M. I.

Mi smo za njih pravoslavni u Velikoj Albaniji” i mi smo za njih neka masa, bez entiteta i nasleđa

Ekipa 24sedam na KiM: Vidovdan je naše narodno jevanđelje i kosovski zavet
Copyright Živojin Rakočević Foto: 24sedam/KatarinaMihajlović

Sutra se obeležava veliki srpski praznik, Vidovdan, a tim povodom, večeras je u Gračanici održan skup građana.

Na Kosovu i Metohiji je i ekipa 24sedam, koja je razgovarala sa direktorom Doma kulture u Gračanici Živojinom Rakočevićem o značaju praznika Vidovdan za srpski narod.
– Vidovdan je naše narodno jevanđelje i kosovski zavet. U to jevanđelje uklapa se celokupni život, jedna ravnoteža između zemaljskog i nebeskog. Uklapa se jedna ravnoteža između onoga što je kreativno na KiM i onoga što smo mi nasledili na KiM. Čini mi se da bez obzira na to koliko je teška situacija, spoj ovoga života koji se održao i nasleđa koje se sačuvalo daje ozbiljne rezultate. I on je naš zalog za budućnost. Vidovdan je kreativni, slobodni, normalni, ljudski odgovor na naše dileme, jer kroz to narodno jevanđelje dali smo odgovor 500. godina i preživeli smo. Da nije bilo tog odgovora, na Vidovdan, takvog, normalnog, ne mitološkog, mi nikada ne bismo mogli da damo takav odgovor, da preživi Gračanica, kao blistavi trenutak naše umetnosti, da prežive Dečani koji su srpski Notr Dam, da preživi Bogorodica Ljeviška, koja je naša Sikstinska kapela. To su neumitne činjenice koje govore o realnosti Kosova. Mi danas moramo da govorimo o realnosti Kosova, ne o mitologiji. Kosovo nije mit, Kosovo je jedinstveni simbol koji u sebi okuplja sve protivurečnosti našeg života, i dobre i loše – smatra Rakočević.

Gračanica/24sedam/Katarina Mihajlović

On je potom objasnio da narod na KiM ovaj praznik sada dočekuje na dva nivoa.

– Srbi ovaj Vidovdan dočekuju na dva nivoa. Prvi nivo je veliko albanska strategija koju je najdirektnije promovisao novi talas albanskih političara u Prištini, predvođen Kurtijem i Osmanijevom. Oni nas ne doživljavaju kao poseban entitet, mi smo za njih pravoslavni u “velikoj Albaniji” i mi smo za njih neka masa, bez entiteta i nasleđa – kazao je direktor, pa dodao:

Pročitajte još:

– Drugi opasan nivo u kom mi živimo je kosovski model, kulturni i administrativni u kome opet nema Srba. Dakle, ni u tom modelu se ne prepoznajemo i u tom modelu nas administracija briše, jer oni smatraju da više nema ni osmanskog, ni srpskog, ni albanskog kulturnog nasleđa, pa samim tim nema ni nosilaca tog identiteta. Taj identitet bi trebalo po dobrom, starom jugoslovensko-komunističkom modelu da se utopi u kosovski model i da mi nestanemo. To je velika opasnost. Srbi se nalaze u opasnosti zbog albanskog i kosovskog modela i zato je danas i ovih meseci desetine kamenica palo na naše crkve, na ljude, na našu imovinu, i najveći problem bi bio ukoliko se te kamenice, ne daj Bože, pretvore u Molotovljeve koktele.

– To niko ne može da zaustavi, jer mi živimo u društvu u kome nema stabilne demokratske institucije i koje nije sposobno da prepozna druge, a kad god ne prepoznajemo druge mi smo u velikom problemu, i kao ličnosti i kao društvo – smatra Živojin Rakočević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike