Kfor postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani: Albanci zahtevaju njihovo uklanjanje

09.07.2021

08:31 >> 11:56

0

Autor: M. I.

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani

Kfor postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani: Albanci zahtevaju njihovo uklanjanje
visoki decani kfor - Copyright Visoki Dečani: Profimedia

Izgradnja puta Dečani – Plav i dalje predstavlja izazov za opštinske vlasti, ali i za same građane Dečana, zbog situacije sa manastirom Visoki Dečani, koji se nalazi u toj opštini, a ovaj problem je dodatno povećan nakon što je Kfor pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira, piše “Gazeta ekspres”.

Takva akcija izazvala je reakciju građana Dečana, koji su rekli da “ove barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreke razvoju normalnog života na ovim prostorima”.

pročitajte još:

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani, prenosi “Kosovo online”.

– Radovi su blokirani, jer nisu poštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije izvođača, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima (Zakon 03/L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastira, crkava i drugih srpskih pravoslavnih verskih objekata, kao i istorijskih i kulturnih mesta od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu. Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koja može oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje – navode iz Kfora.

Oni dodaju da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon rešavanja tehničkih problema.

– Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju – stoji u izjavi Kfora.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on i dalje insistira na tome da se barikade u potpunosti uklone.

– Oduvek sam insistirao na tome da se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide kakve su bile pre, ali zbog situacije i konteksta sa manastirom rekli su mi da ih ne mogu ukloniti u potpunosti i da će postaviti neke nove barikade, od drveta, za koje je rečeno da će se u njima saditi cveće – rekao je Ramosaj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike