Borelj i Varheji o Srebrenici: Bolno sećanje, u Evropi "nema mesta za poricanje genocida"

12.07.2021

14:16 >> 18:20

0

Autor: I.K.

EU podseća na zajedničku dužnost sećanja i ukazuje da u Evropi nema mesta za poricanje genocida.

Borelj i Varheji o Srebrenici: Bolno sećanje, u Evropi "nema mesta za poricanje genocida"
Žozep Borelj i Oliver Varheji, Francois Walschaerts/Pool Photo via AP

Povodom obeležavanja 26. godišnjice zločina u Srebrenici, EU podseća na “zajedničku dužnost sećanja” i ukazuje da u Evropi “nema mesta za poricanje genocida”.

U zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja i komesara za proširenje, Olivera Varheija, podseća se na žrtve, izražava saučešće porodicama, ali ukazuje i na, kako se navodi, ”sopstvenu odgovornost Evrope što nije bila u stanju da spreči genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope”.

pročitajte još

-Srebrenica nas bolno podseća na potrebu da se čvrsto i odlučno založimo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrednosti koje podupiru našu Uniju. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sećanja na one koji su sistematski i namerno ubijani. Ovo je neophodan korak za rad na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana, stoji u zajedničkom saopštenju.

Borelj i Varheji naglašavaju da međunarodni sudovi i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama moraju i dalje da rade na dostizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina, ali i dodaju da se mir ne može graditi samo na pravdi.

”Politički lideri Zapadnog Balkana moraju svojim primerima da priznaju šta se dogodilo, odajući počast žrtvama i istinski promovišući pomirenje suočavanjem sa korenima mržnje koja je dovela do genocida. U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi, poručuje se u saopštenju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug