Milo Đukanović pomagao VRS prilikom oslobađanja Srebrenice, a sada Srbe optužuje za genocid (VIDEO)

11.07.2021

14:39 >> 18:48

0

Autor: M. I.

Da Milo Đukanović nije pomogao Vojsci Republike Srpske, ista na čelu sa Ratkom Mladićem ne bi oslobodila Srebrenicu, kaže Mandić

Milo Đukanović pomagao VRS prilikom oslobađanja Srebrenice, a sada Srbe optužuje za genocid (VIDEO)
Copyright Milo Đukanović u Srebrenici, Avaz TV printscreen

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari završena je centralna manifestacija obeležavanja 26 godina od zločina počinjenog tokom građanskog rata u BiH, kojem su prisustvovali zvaničnici i diplomatski predstavnici, a među prisutnima su bili i predstavnici vlasti iz Crne Gore.

Juče je održana Centralna komemoracija za 3.267 Srba ubijenih tokom proteklog rata u Srebrenici i okolini, ali to očigledno nije bilo zanimljivo crnogorskom režimu. Zato je današnji događaj ujedinio samo naizgled ljute protivnike – predstavnike novih vlasti i Mila Đukanovića.

pročitajte još:

Posle komemoracije održana je sahrana 19 novih žrtava. Tokom nošenja do mesta pokopa, tabute žrtava nakratko je pridržao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović pomagao VRS

Da je današnji događaj više politički performans nego stvarno izražavanje žalosti zbog žrtava dovoljno govori i činjenica da je Milo Đukanović došao u Srebrenicu i da su ga organizatori prihvatili.

Naime, Đukanović je imao veliku ulogu u oslobađanju Srebrenice 1995. godine, a o tome je detaljno govorio nekadašnji bliski saradnik bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ministar pravde Momčilo Mandić.

TANJUG/ FOTO FENA/ AMER KAJMOVIC/ bg

Tadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović je, prema Mandićevim rečima, Vojsci Republike Srpske pomagao u naoružanju i snabdevanju naftnim derivatima. Milova pomoć je bila spasonosna i odredila je delovanje Vojske RS nakon odbijanja Vens-Ovenovog plana i sankcija koje tadašnja SRJ uvela prema Republici Srpskoj.

– Tada nam se ponudio Milo Đukanović koji je bio premijer Crne Gore da nam pomogne u naoružanju, prevozu i kupovini naoružanja iz Bugarske. Pored toga, pomogao je Vojsci Republike Srpske u snabdevanju naftom za tenkove i sva oklopna vozila. Tim gorivom je Vojska oslobađala Foču, Goražde, Srebrenicu, Čajniče, Rudo i Gacko. Da nije toga bilo, nikada Vojska na čelu sa Ratkom Mladićam ne bi oslobodila Srebrenicu i ne bi došlo do zločina u njoj. Za to je on bio zaslužan i mi smo mu bili zahvalni na tome, jer je Srbija tada napravila totalnu blokadu na Drini i Savi između Srbije i BiH – kazao je Mandić.

Đukanović je i javno priznao da je pomagao Srbima iz Republike Srpske tokom rata, iako to u tom trenutku nije bilo u skladu sa politikom Slobodana Miloševića.

– To je Milo sam potvrdio na nekom skupu pred 6.000 ljudi, 1996. ili 1997. godine, ne znam tačno. On je tada kazao: ,,kada su Momir Bulatović i Slobodan Milošević udarili sankcije Republici Srpskoj, ja i moja Vlada smo pomogli da opstane Republika Srpska, posebno Hercegovina i Istočni deo RS-a. To se može pronaći na Jutjubu – kazao je Mandić.

Podsetimo, parlament Crne Gore je nedavno doneo Rezoluciju o Srebrenici kojom se, osim priznavanja navodnog genocida, predviđaju sankcije za negatore istog.

Rezoluciju su, između ostalog, podržali i poslanici Đukanovićevog DPS-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike