Đurić: Povelja UN je temelj na kojem je potrebno graditi svet današnjice

27.06.2024

13:13

0

Đurić je u razgovorima izrazio spremnost za svestrano unapređenje bilateralnih odnosa Srbije sa zemljama tog dela sveta

Đurić: Povelja UN je temelj na kojem je potrebno graditi svet današnjice
Copyright Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić obratio se danas u Paragvaju učesnicima 54. zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAS), ocenivši da je ta organizacija važan činilac u izgradnji međunarodnih odnosa, kroz definisanje političke i vrednosne agende zapadne hemisfere.

Prema njegovim rečima, Povelja UN je temelj na kojem je potrebno graditi svet današnjice, a Srbija će nastaviti da dosledno sledi pravila ponašanja u međunarodnim odnosima koja su ustanovljena osnivanjem te organizacije.

Đurić je, govoreći na sastanku šefova delegacija država članica sa šefovima delegacija stalnih posmatrača pri OAS, podsetio da je na godišnjicu potpisivanja Povelje UN važno u svim međunarodnim forumima reafirmisati vrednosti sadržane u tom dokumentu kako bi se, između ostalog, garantovao suverenitet država, negovala ljudska prava i demokratski principi i osigurao ravnomerniji ekonomski razvoj.

Tanjug/MSP
 

- Srbija veoma ceni napore koje Organizacija američkih država ulaže kako bi se prepoznale, artikulisale i u konkretne programe prevele potrebe država članica na planu održivog razvoja - poručio je Đurić.

Šef srpske diplomatije se, na marginama prvog dana zasedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država, sastao sa više šefova diplomatija i drugih predstavnika država Centralne i Južne Amerike.

Đurić je u razgovorima izrazio spremnost za svestrano unapređenje bilateralnih odnosa Srbije sa zemljama tog dela sveta, sa kojima naša zemlja već ostvaruje intenzivnu političku komunikaciju i neguje tradicionalno prijateljstvo i razumevanje.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike