Petković: Priština tendeciozno preuveličava broj žrtava seksualnog nasilja

19.06.2024

12:31

0

Ti zvanični podaci navode se i u izveštaju generalnog sekretara UN od 1. oktobra 2020. godine - napominje Petković

Petković: Priština tendeciozno preuveličava broj žrtava seksualnog nasilja
Copyright M.A./ATAImages

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima, da političari u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u našem regionu i tendenciozno broj žrtava višestruko preuveličavaju.

- Kurti i njegovi saradnici godinama govore o 20.000 žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji tokom sukoba 1999. godine, iako je nadležna institucija u Prištini status žrtve seksualnog nasilja potvrdila za manje od hiljadu osoba. Ti zvanični podaci navode se i u izveštaju generalnog sekretara UN od 1. oktobra 2020. godine - napominje Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da, "pri tom, srpske civile koji su brutalno maltretirani i silovani od strane pripadnika terorističke UČK u Prištini niko i ne pominje, iako je ta pojava bila masovna".

- Zloupotreba žrtava seksualnog nasilja jeste vrhunac bezdušnosti i političko profiterstvo najgore vrste, a najveću štetu zbog takvog ponašanja trpe upravo žrtve i zato ovo nije i za Beograd nikad neće biti tema za političke obračune i manipulaciju brojkama - saopštio je Petković.

Prema njegovim rečima, činjenica je da u Prištini, bez ikakve empatije, seksualno nasilje u sukobima prikazuju kao jednostranu pojavu kako bi se demonizovala jedna strana u konfliktu.

- Na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima svako razuman i čovečan mora da ukaže na neophodnost suzbijanja i kažnjavanja ove pojave, kao i da pozove na pružanje svakog vida pomoći i podrške žrtvama - ocenjuje Petković.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike