Đurić: Zabrana ulaska srpske robe na KiM najviše šteti Srbima,a li i Albancima

14.06.2024

21:32

0

Istakao je da je ta odluka ne samo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, već je i kršenje brojnih sporazuma, uključujući i CEFTA

Đurić: Zabrana ulaska srpske robe na KiM najviše šteti Srbima,a li i Albancima
Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić poručio je danas, godinu dana od zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, da je ta odluka usmerena na proterivanje etničkih manjina, u najvećoj meri štetna za Srbe u Pokrajini, ali i za Albance i druge nealbanske zajednice.

Đurić je na platformi X naveo da je danas još jedna "mračna godišnjica".

"Pre tačno godinu dana, 14. juna 2023, Kurtijev etnonacionalistički režim, zaokupljen ogorčenjem prema bilo čemu srpskom odlučio je da dolije ulje na vatru dodatno pogoršavajući ionako nepodnošljive uslove života Srba na Kosovu i Metohiji zabranom ulaska srpske robe na teritoriju pod kontrolom njegovog režima. Reperkusije ove odluke, kao još jednog u nizu jednostranih poteza Prištine usmerenih na nasilno proterivanje etničkih manjina, u najvećoj meri su štetne po srpsko stanovništvo, ali i po Albance i nealbanske zajednice koje žive na Kosovu*", napisao je Đurić.

Istakao je da je ta odluka ne samo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, već je i kršenje brojnih sporazuma, uključujući i CEFTA.

Poručio je da bi taj potez trebalo "da uzbuni demokratsku i slobodoljubivu međunarodnu zajednicu i da je podstakne da hitno deluje kako bi se konačno stalo na kraj Kurtijevom ekstremističkom ponašanju i nastavku progona srpskog naroda".

Vlada u Prištini je 14. juna prošle godine uvela "mere ograničenja" na ulazak srpske robe na KiM, koje se odnose na  zabrana ulaska kamiona koji se tovare u centralnoj Srbiji. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike