Aleksandar Raković: Zapad stigmatizuje naš narod kroz rezoluciju o Srebrenici - moćnike ne interesuju zločini počinjeni nad Srbima!

23.05.2024

12:46

0

Raković je rekao da je budućnost BiH da se razdruži po češko-slovačkom modelu i da Srpsja bude samostalna država

Aleksandar Raković: Zapad stigmatizuje naš narod kroz rezoluciju o Srebrenici - moćnike ne interesuju zločini počinjeni nad Srbima!
Aleksandar Raković - Copyright Printscreen/YouTube/Tanjug TV

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da se na jučerašnjoj panel diskusiji u UN, na kojoj su govorile žrtve i svedoci rata u Bosni i Hercegovini, videlo da zapadne moćnike ne interesuju zločini počinjeni nad Srbima i da nemaju empatiju za nastradale Srbe, jer je njihov cilj da stigmatizuju Srbe i nametnu kolektivnu krivicu za tzv. genocid u Srebrenici.

On je u izjavi za Tanjug rekao da ne očekuje apsolutnu većinu glasova za rezoluciju o Srebrenici na sednici Generalne skupštine UN i objasnio da, ukoliko bude samo relativna većina koja je glasala za rezoluciju, a jednu većinu u apsolutnom smislu čine oni koji su uzdržani ili protiv, to će značiti da rezolucija neće moći da se primenjuje u svetu.

S druge strane, Raković kaže da je moguće da kao pobedu tumače zemlje koje glasaju za rezoluciju jer će imati relativnu većinu, ali ističe da to neće biti dovoljno da se u svetu taj dan tzv. genocida obeležava.

Smatra da će Crna Gora najviše razočarati Srbiju na glasanju u UN, ali ne po prvi put i ne poslednji put, ocenivši da će biti još razočaravajućih raspleta kada je reč o Crnoj Gori i njenom sadašnjem rukovodstvu kojem je Srbija pomogla da dođe na vlast 2020. godine.

"Kao što vidimo sva ta dobra volja i namera srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske da pomogne vraća se tako što Crna Gora stalno zabada nož u leđa", naveo je istoričar.

Komentarišući izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je odlukom o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN potpisan kraj BiH i da će federalnoj strani biti predložen mirni razlaz, Raković je rekao da je budućnost BiH da se razdruži po češko-slovačkom modelu i da RS bude samostalna država, a u nekom sledećem okviru, tvrdi on, ujedinjena sa Srbijom u jednu državu.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike