Brnabić: Rezolucijom o Srebrenici prekraja se istorija 20. veka

22.05.2024

09:59

0

Time se takođe, kako je naglasila predsednica Narodne skupštine, krši Dejtonski sporazum, kao i ustav Bosne i Hercegovine

Brnabić: Rezolucijom o Srebrenici prekraja se istorija 20. veka
Ana Brnabić - Copyright F.S./ATAImages

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da se usvajanjem rezolucije o Srebrenici prekraja istorija 20. veka, čime bi se stvorio novi svetski poredak zasnovan na lažima i nepoštovanju.

Time se takođe, krši Dejtonski sporazum, kao i ustav Bosne i Hercegovine. Brnabić je u razgovoru za Hepi televiziju istakla da se rezolucija donosi u trenutku kada postoje žarišta širom sveta.

- Vi otvarate još jedno žarište na Balkanu, koje je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju i vi sad bacite šibicu, koja neće pomiriti te ljude, nego će raspaliti mržnju. Oni će se pokupiti, radiće svoj posao, a mi ćemo ostati ovde u regionu - rekla je Brnabić.

Printscreen/ TV Hepi
 

Kako je navela, rezolucija se donosi 29 godina nakon dešavanja u Srebrenici i to bez konsenzusa.

- Bez ikakvih razgovora. Ne da nema konsenzusa, nego nisu ni pokušali da naprave konsenzus, nisu ni pokušali da naprave dogovor - naglasila je predsednica Narodne skupštine.

Brnabić dodaje da će o rezoluciji odlučivati zemlje koje ne da nemaju veze sa Balkanom, već teško da znaju gde se on nalazi, a pogotovu Srebrenica.

Ona ističe da je apsurdno što će Nemačka predstaviti rezoluciju, ali da je ponosna na koji način se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za domaće interese.

- Ponosna sam i na Srbiju koja danas za razliku od pre 12 godina ima dovoljno hrabrosti i samopoštovanja da digne glas i da to ne radi skriveno i u tajnosti, već potpuno javno, iskreno i odgovorno - kazala je Brnabić.

Predsednica Narodne skupštine ističe da je o ovome razgovarala sa predsednikom Vučićem, nakon čega je on imao sastanke i večeru sa kineskim šefom misije pri Ujedinjenim nacijama. Govoreći o ponašanju svetskih sila ovim povodom, Brnabić kaže da im planove remeti to što nisu računali na hrabrost Srbije da se bori za istinu. Brnabić je ukazala i da se na male, siromašne zemlje koje zavise od velikih sila vrši pritisak - "ucenjivanje kreditima, razvojnim projektima, razvojnom pomoću, političke ucene". Generalna skupština UN sutra treba da glasa o rezoluciji o Srebrenici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike