Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici (FOTO/VIDEO)

20.05.2024

10:08 >> 13:07

0

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama BiH bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj BiH

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

"Premijer Sima, nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni. Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela", rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati Srbija nakon ceremonije potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini. Premijer je istakao i da je za Srbiju od neprocenjivog značaja to što će Gabon podržati Srbiju u UN.

 

"Mi se nalazimo pred vrlo teškim danima. Bojim se da neki u Srbiji ne doživljavaju ili ne razumeju konsekvence ove rezolucije koja se priprema. To nije pitanje neke formalnosti i nekog dokumenta koji će da se izglasa već pitanje koje ostavlja duboke posledice na sudbinu naše države i našeg naroda, jer se neko sprema da nas žigoše kao genocidni narod i genocidnu državu", rekao je Vučević.

On je ocenio da prethodnih godina postoje pokušaji revizije Dejtonskog sporazuma, za koji je rekao da predstavlja najveće dostignuće u mirovnim procesima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Šta god mislili o njemu, Dejton je doneo mir na prostor BiH. Taj mir postoji i opstaje već pune tri decenije. A neko danas, posle 30 godina, pokušava da nas vrati unazad i da opet rasplamsava te međuetničke strasti. Umesto da idemo zajednički u budućnost koja je pred nama", rekao je Vučević. Vučević je naglasio da će Srbija u četvrtak popodne videti ko joj je prijatelj, a ko partner i da će se spram toga vladati u budućnosti.

"Naravno u diplomatskim okvirima. To ne znači da ćemo ići u bilo kakve sukobe ili svađanje, ali ćemo razumeti poruke svih onih država koje budu glasale za rezoluciju, kao i oni koji budu protiv, odnosno budu uzdržane. Oni koji ne budu hteli da stave žig srama na naš narod kao genocidni narod oni su nam prijatelji, a oni koji misle da je to baš korisno i lekovito za nas, ti dobijaju status partnera", rekao je Vučević.

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije. "Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal", rekao je Vučević. Neposredno pred konferenciju za medije Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane Gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.

Vučević: Sporazumi s Gabonom u oblasti odbrane i sporta, planirana dalja saradnja

Premijer Srbije rekao je da su sa predstavnicima Vlade Gabona danas potpisani sporazumi u oblasti odbrane i sporta što, kako je ocenio, predstavlja početak saradnje dve zemlje u brojnim drugim oblastima oko kojih su zvaničnici Srbije i Gabona razgovarali.

Vučević je istakao da je akcenat, pored saradnje u oblasti odbrane, na poljoprivredi i privredi i podsetio da je Republika Gabon država koja ima gotovo tri puta veću površinu od Srbije, a druga je zemlja u svetu po površini šume sa ozbiljnim prirodnim resursima, zbog čega je sprovedena konkretizacija daljih planova u tim oblastima.

"Gabon je zemlja koja ima želju da dalje razvija svoju poljoprivredu i ekonomiju, a Srbija, kao zemlja koja ima duboko ukorenjenu tradiciju poljoprivredne proizvodnje i industrije, spremna je da to svoje iskustvo i znanje podeli sa prijateljima iz Gabona", naveo je premijer Srbije. Prema njegovim rečima, sa predstavnicima Vlade Gabona zvaničnici Srbije razgovarali su i o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, javnih ulaganja i investicija i naveo da su srpski inženjeri koji su nekada radili na afričkom kontinentu, ostavili dobar utisak.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Premijer Miloš Vučević dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Vlade Repubilke Gabon Rejmonda Ndonga Simu, uz intoniranje himne dve države i postavljenu gardu Vojske Srbije. Vučević će sa kolegom iz te afričke države imati tet-a-tet sastanak, posle čega će uslediti plenarni sastanak dveju delegacija.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

U Palatu Srbija su, između ostalih, došli ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, ministar kulture Nikola Selaković i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Predsednik Vlade Republike Gabon jutros je doputovao u Beograd gde ga je na aerodromu Nikola Tesla dočekao ministar Selaković.

Grad je u čast dolaska premijera zemlje koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, okićen zeleno-žuto-plavim zastavama te afričke države.

Odnosi Srbije i Gabona tradicionalno su bliski i zvaničnici obe zemlje zalažu se za jačanje saradnje, posebno na privrednom i kulturno-prosvetnom planu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike