Ivanišević: Imamo sve dokaze za tužbu za genocid nad Srbima u Srebrenici

28.04.2024

13:53

0

Guraju rezoluciju da bi dobili kvalifikaciju 'genocid' i ublažili našu tužbu i argumente", kaže direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević

Ivanišević: Imamo sve dokaze za tužbu za genocid nad Srbima u Srebrenici
Copyright Printscreen/Youtube/ Jutarnji Program TV Happy

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je danas da su Bošnjaci i oni koji podržavaju "lažni mit o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici" pokrenuli rezoluciju u strahu da će srpska strana, koja raspolaže svim dokazima, prva podići tužbu za genocid u Srebrenici i okolini, ali nad Srbima.

Ivanišević smatra da Nemačka i ostali kosponzori rezolucije žure zato što nemaju nikakve argumente.

"Ako su im argumenti masovne grobnice, onda neka odgovore otkud Srbi u tim masovnim grobnicima, a mi posedujemo imena Srba čiji su posmrtni ostaci nađeni u tim masovnim grobnicama. Ne treba ih potcenjivati.

Guraju rezoluciju da bi dobili kvalifikaciju 'genocid' i ublažili našu tužbu i argumente", rekao je on za Srnu.

Srpska strana neuporedivo jača

Ivanišević je naglasio da je srpska strana, u smislu potencijalne tužbe, neuporedivo jača.

"Mi za razliku od njih imamo sve bitne činjenice. Znaju oni da Srbi imaju sve dokaze o genocidu nad srpskim narodom u Srebrenici. Oni se osnovano boje i zato su ponovo aktivirali rezoluciju", naveo je Ivanišević.

On smatra da je Srebrenica u to vreme planirana za glavni grad, kako je naveo, "te njihove džamahirije".

"Sve je bilo etnički očišćeno, a imamo i dokaz njihovog Glavnog štaba, njihove operativne grupe koji obaveštava Drugi korpus da se Srebrenica 100 odsto očisti. Uveliko je taj prostor viđen za povratak islama. Našli smo to kod nekih ajatolaha čak i iz Irana", rekao je Ivanišević.

Podsetio da je memorandum na 132 strane o ubijenim Srbima u Srebrenici, Bratuncu, Milićima i Skelanima sa imenima stradalih, ali i imenima njihovih ubica, predat UN u junu 1993. godine, ali da se ispostavilo, kako tvrdi, da su administrativci Saveta bezbednosti, Tunižanin i Marokanac, taj dokument sklanjali, a na dokumenta o muslimanskim žrtvama dodavali i nekoliko nula. Prema njegovim rečima, najveću "zaslugu" za to da istina o Srbima tada ne dopre u svet imala je bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt.

Bošnjački deo misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsedništa BiH, uz sponzorstvo dela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Pre devet godina Rusija je stavila veto u Savetu bezbednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici. Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

Komisija sastavljena od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mestu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike