Vučić: U ponedeljak šaljem specijalnog izaslanika kod predsednika Skupštine UN zbog kršenja procedura

11.04.2024

19:39

0

Teme razgovora bile su odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici

Vučić: U ponedeljak šaljem specijalnog izaslanika kod predsednika Skupštine UN zbog kršenja procedura
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Teme razgovora bile su odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Obraćanje predsednika Vučića

- Danas sam razgovarao sa predsedavajućim predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savet bezbednosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje reč o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali.

- Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da od nečega od čega zavisi očuvanje mira oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sećanja. Onda su prekršili i drugu stvar od toga da je potrebno dve trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir - rekao je Vučić i dodao:

- Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih. Postavio bih 3 pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Nemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima. Dakle, moje pitanje za sve njih, a što sad? To je moje prvo pitanje. Obeležavate 29. godišnjicu, pa nije čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30?

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Nadam se da će mi odgovoriti, ali pošto taj odgovor uz svu moju nadu neću dobiti, reći ću vam ga odmah. Zato što znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sledeće godine nego što je to slučaj danas? Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga. Moje drugo pitanje je hoće li ova rezolucija da dodatno podeli narode i zemlje u svetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano? Samo želim da vas obavestim. Rezolucija o genocidu ili holokaustu da bi se ograničio na jevrejske narode iz 2005. jer nisu Nemci proglašeni za genocidni narod zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo zbog onoga što su učinili Jevrejima. Dakle, uvek su bile jednoglasno usvajane. Da li vi stvarno mislite da će da bude ovo jednoglasno usvojeno? Republika Srpska nije deo Ujedinjenih nacija. Republiku Srpsku ne slušaju čak ni u Bosni i Hercegovini kada ima drugačiji stav i ne uvažavaju ga. I Srbija će sama političkim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama, od Turske do Nemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka. Predsednik Dodik je tražio da se Srbija bori, mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas. A šta ćete raditi kada dobijete svega 10, 15 ili 20 glasova više od te koji su protiv. Jedini protivnik vam je mala Srbija. Rusija je imala svega sedam glasova u Generalnoj skupštini. Ja vam sad kažem, mi ćemo da imamo mnogo, mnogo puta više. Moje treće pitanje je, a šta to radite u regionu? Šta je smisao?

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Komentar Nemačke ambasadorke juče na brifingu u UN je sramotan, a inače ona jasno, šta vam je podsvest, je rekla kad je predstavnik Mađarske saopštio da nije ovo najpametniji trenutak i najbolji trenutak, oni nisu rekli nije to za srpski narod ili za Republiku Srpsku, nego je rekla, pa za Srbiju nikad nije vreme, e nek je za vas vreme, nek vi niste počinili genocid. Sve može da bude inverzno u savremenom svetu, ama baš sve. I valjda su mislili da će svi da se tresu od straha i da brinu za svoje funkcije. I tog dana, kad budete usvajali tu rezoluciju, ako je budete usvajali, i tog dana pokazaćemo vam koliko smo ponosni da nas nikada neće posramiti i nikada srpski narod neće pristati na sve vaše pritiske, ucene, besmislice, optužbe... I tih dana pozvaćemo sve naše građane, iz Srbije i Srpske, i sve Srbe, svuda gde god da žive. Na svakom mestu istaćićemo naše zastave, naša nacionalna obeležja. Dan kasnije, dan pošto nas proglase, pošto se prave naivni i blesavi, znaju oni dobro šta rade, pošto nas uzmu za genocidni narod, dan kasnije ćemo da istaknemo naša nacionalna obeležja, našu najlepšu trobojku. I da im pokažemo da Srbiju i Srpski narod nikada neće moći da ruše, ma koliko se trudili. I nemoj da se pravite naivni. I nemoj da nam prodajete rok za sveću više. Ono što mi moramo da radimo zbog incidenata koji su se dogodili u prethodna dva dana u Novom Pazaru, mi moramo da čuvamo mir po svaku cenu sa našom bošnjačkom braćom. Ni za šta oni nisu krivi ljudi, oni su samo naterani da moraju da slušaju.

O incidentima u Novom Pazaru

Predsednik se osvrnuo i na incidente koji su se nedavno dogodili u Novom Pazaru, kada je 21 kamion ušao Srbima u naseljen deo Novog Pazara, u Šestovo.

- Za ljude koji ne znaju šta se dogodilo, kad je završen Ramazanski post, a pre svega želim da čestitam Bajram Bajram Šerif Mubarak Olsun, dogodili su se incidenti gde su 21 kamion i šleperi ušli u srpski, Srbima naseljeni deo Novog Pazara, Šestovo. I bilo je vrlo ružno, bilo je bacanje baklji i prema kasarni u Pazaru i tako dalje. Srbi su uznemireni, ali su uznemireni i Bošnjaci. I da budem sasvim otvoren, ni Srbima nije bilo najpametnije to što smo kao narod prećutali da se to dešavalo za Badnji dan, kada je pravljen vatromet najveći ikada u Novom Pazaru, pa su neki mislili da je ovo odgovor, ali nikada Srbi nisu išli u Bošnjačka naselja." - Ali svejedno, i Bošnjaci i Srbi su naši građani i ići ću sa svojim bošnjačkim prijateljima, sa komšijama, da razgovaram i sa jednima i sa drugima. Za nas mir nema cenu i jedne i druge moramo da razumemo, da je Srbija naša zajednička kuća, da zajednički moramo da živimo, da radimo, gradimo, da poštujemo jedne druge i praznike jednih i drugih i to moramo da uradimo pre Vaskrsa, da nam se ne bi ponovilo ovo što nam se dogodilo sad za Bajram.

- Da nam ukinu srce i da nam ostave najteži ožiljak na duši srpskog naroda moći će da vide da nikada neće moći da pokore slobodarski srpski narod, a našu trobojku nećemo samo u srcu nositi već će biti najpopularnija zastava u celom svetu. Živela Srbija - zaključio je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Obraćanje Milorada Dodika

- Pitanje Srebrenice žele da kvalifikuju kao genocid. Prvo rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuju čitav Srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu to prebace na kolektivnu odgovornost tog jednog naroda, Srpskog naroda. Naravno da ću sve učiniti da do petog kada imamo naš vaskršnji sabor uverim predsednika Vučića da podrže sve odluke koje namerava Republika Srpska da donese. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH i da je taj izmišljeni akt u Ujedinjenim nacijama upućen bez saglasnosti organa BiH da se lažno predstavljaju kao da predstavljaju BiH što naravno nije tako. Oni predstavljaju samo muslimansku odnosno bošnjačku stranu i direktno su upereni protiv Republike Srpske i Srpskog naroda.

Dodik je napomenuo, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u BiH, ako se donese takva odluka o genocidu. Dodao i je to da neko uporno pokušava da svali krivicu na Srbe, a traže suživot.

Pomenuo je i to da se srpske žrtve umanjuju i da se priča samo o drugoj strani.

- Zahvalan sam Vučiću jer me je saslušao - rekao je Dodik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike