"Makron je želeo da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu i hvala mu": Predsednik Vučić se obratio u Francuskoj (FOTO/VIDEO)

08.04.2024

19:47

0

Ovaj susret Vučića s njegovim francuskim kolegom od izuzetne je važnosti za Srbiju i u strateškom smislu jedna od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina

"Makron je želeo da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu i hvala mu": Predsednik Vučić se obratio u Francuskoj (FOTO/VIDEO)
Vučić i Makron - Copyright Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Parizu, u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Francuskoj.

 

20.26 - Obraćanje predsednika Vučića

- Razmišljao sam šta je najvažnije za moju zemlju, za moj narod da izgovorim pred vama večeras. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi i na nju smo najviše računali. I danas kad imamo neku muku, lično sam najviše voleo da se oslonim na vas. Retki ste u Evropi i svetu koji su želeli nekoga da saslušaju.

- Želeo je da sasluša i da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu, i beskrajno vam hvala na tome.

Tanjug printscreen
 

- Ekonomski odnosi su neuporedivo bolji nego što su bili. Naš aerodrom je već danas, a biće jedan od najlepših evropskih aerodroma. U ovom trenutku zapošljavaju 11.125 radnika. Obaveli smo važne razgovore, blizu smo strateški važnih stvari za Srbiju.

Tanjug printscreen
 

- Došao sam da večeras razgovaramo o svim važnim pitanjima, geopolitičkim pitanjima. Uvek sam bio otvoren i večeras ću biti. Nisu obe strane učinile nešto za Beograd i Prištinu. Eksproprijacija na severu KiM, tu dovode svoje vojnike i policajce iako nemaju nikakva prava na to. Pucali su na našu decu samo zato što su nosili božićna drva. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na severu KiM. Bio je dogovor i svi smo razgovarali, da vas podsetim, da mora prvo Zajednica srpskih opština. Zato ću imati želju da razgovaram s vama o Savetu Evrope večeras.

- Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate. Da pružite veliku podršku Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu, već i da nas zaštitite. Hvala vam što ste imali dovoljno razuma da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Balkanu, ali i integritet Republike Srpske - rekao je Vučić.

- Vi ste meni neke sitnice, koje su za nas krupne stvari, obećali i ispunili, vi ste čovek od reči.

Tanjug printscreen
 

20.17 - Obraćanje Makrona

- Ovo pokazuje koliko je prijateljstvo naših dveju zemalja važno za Francusku. Vaša poseta Parizu dolazi u trenutku istine za Evropu dok rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu. Evropska integracija Srbije je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost - rekao je Makron.

Makron je pozdravio "vrlo jasne izbore Vučića u geopolitičkom pogledu".

Tanjug printscreen
 

Rekao je da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji.

- Evropska budućnost se gradi u trenucima koji su vrlo izazovni za ljudski rod, ne reba da posumnjate u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje - rekao je Makron.

On je naveo i da neće zabraviti putovanje u Srbiju i istakao da je to nešto što bi želeo da ponovi.

- Ja nisam zaboravio svoje putovanje uz vas. Za mene je ta integracija u EU, to dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo ići zajedno napred i da ne propustimo ovaj istorijski trenutak.

- Neophodno je da odgovorni za napade u Banjskoj odgovaraju i da se takva drama ne ponavlja - rekao je Makron.

Tanjug printscreen
 

- Trudiću se da neki izbori budu realizovani na severu Kosova i da novi čelnici budu izabrani. Svestan sam koliko su teški kompromisi - rekao je.

Želim da izrazim koliko imam poverenja u vašu zemlju, ali i vas kao lidera. Održali ste svoje obećanje. Hvala što ste danas ovde u Parizu - rekao je Makron.

Sarah Meyssonnier/Pool via AP
 

Ispred Jelisejske palate priređen je svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Ovaj susret Vučića s njegovim francuskim kolegom Emanuelom Makronom od izuzetne je važnosti za Srbiju i u strateškom smislu jedna od najvažnijih poseta u poslednjih 35 godina.

Tanjug printscreen
 

Pored očiglednog političkog značaja, ovaj sastanak će imati i ogromnu ekonomsku težinu, merenu desetinama milijardi evra.

Tanjug printscreen
 

Predsednik posle sastanka u Senatu

- Hvala na izuzetno lepom dočeku predsedniku francuskog Senata Žeraru Laršeu sa kojim sam razgovarao o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evropskom putu naše zemlje, regionalnim i globalnim pitanjima. Nastavljamo da intenzivno jačamo strateško partnerstvo i saradnju utemeljene na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju - napisao je Vučić na Instagramu, posle sastanka sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike