Predstavnici Kancelarije za KiM u Prilužju: Želimo da oživimo zemlјoradničke zadruge

02.04.2024

13:13

0

Poseta ima za cilј da se vide efekti ulaganja u zemlјoradničku zadrugu koja se nalazi u Prilužju

Predstavnici Kancelarije za KiM u Prilužju: Želimo da oživimo zemlјoradničke zadruge
Copyright Kancelarija za KiM

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišli su danas Zemlјoradničku zadrugu "Opstanak" koja se nalazi u Prilužju i tom prilikom poručili da pomažući polјoprivrednicima na Kosovu i Metohiji Srbija nastoji da obezbedi opstanak i ostanak srpskog naroda na tim prostorima.

"Želimo da oživimo zemlјoradničke zadruge koje su nekada bile okosnica polјoprivrednog razvoja KiM i čitave Srbije uopšte", poručila je rukovodilac grupe za polјoprivredu i ruralni razvoj u Kancelariji za KiM Tanja Jurić Trkulјa.

Istakla je da današnja poseta ima za cilј da se vide efekti ulaganja u zemlјoradničku zadrugu koja se nalazi u Prilužju.

"Samo ime 'Opstanak' upravo i govori šta je cilј i svih naših zalaganja i ulaganja i zajedničke saradnje sa predstavnicima opštine Vučitrn, upravo opstanak i ostanak našeg srpskog živlјa i srpskih polјoprivrednika na teritoriji KiM, posebno u ovom području ravničarskom koje je i te kako nadaleko poznato po ratarstvu. Imamo zadrugare koji se bave i stočarstvom, povrtarstvom i iz drugih sela, ne samo iz Prilužja, iz sela Grace, Banjska. Želimo da oživimo zemlјoradničke zadruge koje su nekada bile okosnica polјoprivrednog razvoja KiM i čitave Srbije uopšte. Zemlјoradničke zadruge su neki oblik udruživanja polјoprivrednika koji ima dugu tradiciju kod nas", rekla je Jurić Trkulјa.

Kancelarija za KiM
 

 

Naglasila je da je Kancelarija za KiM donirala značajna sredstva zadruzi za nabavku polјoprivredne mehanizacije koja omogućava normalno i nesmetano funkcionisanje.

"Obezbedili smo traktor, tanjiraču, plug, sejalicu za pšenicu, kukuruz. Zahvalјujući ovoj mehanizaciji mnogo je efektivnija i efikasnija polјoprivredna proizvodnja, zadrugari se pomažu međusobno, mi smo zaista zadovolјni", kazala je ona. 

Jedan od suosnivača Zemlјoradničke zadruge "Opstanak" Zoran Rakić iz Prilužja istakao je da je zadruga osnovana pre dve godine zahvalјujući Kancelariji za KiM i opštini Vučitrn.

"Oni su našli sluha i videli naš potencijal da se mi svih ovih godina bavimo polјoprivrednom proizvodnjom na ovi prostorima, što je intenzivirano zadnjih 24 godine, jer prosto od ratnih dešavanja nama su uskraćena prava na rad u nekim državnim institucijama i javnim preduzećima, gde smo svi radili pre 1999. godine. Bili smo prinuđeni da se bavimo polјoprivrednom proizvodnjom kao tada, dopunskom delatnošću, a posle rata da bi opstali sa porodicama i obezbedili egzistenciju svojoj deci bavimo se intenzivnije", rekao je Rakić.

Pet zadrugara obrađuje 70 hektara zemlјe

Pet zadrugara iz Prilužja, Graca i Banjske obrađuju blizu 70 hektara zemlјe.

"Inače, svi se pretežno bave ratarstvom i stočarstvom, svinjogojstvom. Do sada smo sve radili svojom mehanizacijom, nešto smo plaćali lјudima koji imaju mehanizaciju koju mi nismo imali, tako da ćemo ovim dosta da povećamo proizvodnju, a i da smsnjimo troškove koje smo imali", rekao je Rakić.

Predsednik privremenog organa opštine Vučitrn Milan Kostić zahvalio se predstavnicma Kancelarije za KiM i državi Srbiji koja, kako je rekao, danonoćno radi na očuvanju i strateškom cilјu da Srbi ostanu da žive na Kosovu i Metohiji.

"Prilužje, hvala Bogu, nema problema sa odselјavanjem zadnje tri godine, mnogo lјudi smo zaposlili preko kancelarije za KiM, mnogo lјudi koji se bave polјoprivredomdobili su sredstva, kao što je ova zadruga, da im bude lakše, da mogu da rade i stvaraju. Srbi su spremni da ovde opstanu i da žive, čak ni ovaj dinar koji hoće da nam ukinu nećemo prihvatiti. Spremni smo da idemo i na druga mesta da podižemo plate, ali uz pomoć države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića opstaćemo ovde i radićemo za naš narod", poručio je Kostić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike