FBI nije učestvovao u istrazi Belivuka: Saopštenje Ambasade SAD dokazuje samo jednu stvar

03.08.2021

06:32 >> 09:13

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, gostujući na RTS-u, da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća američkog FBI

FBI nije učestvovao u istrazi Belivuka: Saopštenje Ambasade SAD dokazuje samo jednu stvar
Copyright ATA Images

Verovatno u želji da skine sumnju sa sebe da je imao veze sa klanom Veljka Belivuka i da je koristio aplikaciju “Skaj” koju koriste kriminalne grupe, bivši ministar policije, a sada vojni Nebojša Stefanović, pozivajući “starijeg brata” u pomoć, uneo je totalnu pometnju. Ničim izazvan uvukao je američki FBI u istragu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Pozivajući se na susret iz 2019. godine sa direktorom američkog Federalnog istražnog biroa Kristoferom Vrejem, kao svedokom da se borio protiv narko-mafije i organizovanih kriminalnih grupa i zloupotreba sajber tehnologija, Stefanović je dodao da je istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka počela u vreme kada je obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i da je očigledno ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili aplikaciju “Skaj” i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju.

pročitajte još

On je dodao da su informacije koje je FBI podelio sa evropskim i srpskim službama značajno pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije saopštilo je, međutim, da ne raspolaže saznanjima, niti da u evidencijama MUP-a postoji i jedan podatak ili dokument koji bi bio potvrda saradnje ili bilo kakve razmene operativnih informacija sa FBI u cilju kriminalističke obrade i procesuiranja optuženih osoba, organizatora organizovane kriminalne grupe Belivuk – Miljković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je takođe, gostujući na RTS-u, da u “slučaju Belivuk” nije bilo nikakvog učešća američkog FBI i da ta služba nije dostavila nikakve podatke u vezi s tim slučajem.

– Sve su uradili naši organi, policija i BIA, sa izuzetkom podrške i zajedničkog rada po pitanju određenih dokaznih predmeta sa evropskim službama. FBI nije uradio ništa – podvukao je Vučić.

Aleksandar Vučić, printscreen / RTS

On je objasnio da je FBI obavestio Srbiju o aplikaciji ANUM, koju su oni proizveli i za koju su kriminalci mislili da je sigurna, ali tek kada je sve bilo završeno.

On je dodao i da pretpostavlja da je Stefanović možda pogrešio jer su i neki mediji pogrešili.

Ovu situaciju, međutim, iskoristili su neki drugi mediji, te su se pozvali na saopštenje Ambasade SAD u Beogradu od 8. juna, kao “dokaz” da FBI, navodno, jeste učestvovao u istrazi Belivukovog klana.

U pomenutom saopštenju, međutim, ni jednom jedinom rečenicom ne dokazuju se ti navodi, niti se pominje saradnja na tom slučaju.

Naime, američka ambasada saopštila je da FBI radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela, te da je ta operacija poznata kao “Trojanski štit/Zeleni signal”. Ovo je, navodi se u saopštenju, jedna od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala, te da je počevši od 7. juna u nizu obimnih policijskih akcija u svetu izvedeno na stotine hapšenja.

Činjenica da je akcija pokrenuta 7. juna, a da je kriminalna grupa Belivuk – Miljković uhapšena 4. februara 2021. godine, pokazuje da ta istraga nije mogla da bude deo “Trojanskog štita”.

U saopštenju se dalje objašnjava da je FBI u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom ANOM, koja je potom raširena u kriminalnim krugovima kao platforma “koju su smislili kriminalci za kriminalce”, te da su nakon obaranja sistema “Skaj” organizovane kriminalne mreže tražile novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Tako su praktično naveli kriminalne grupe da sa “Skaja” pređu na platformu kojom je rukovodio FBI.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike