Vučić je optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti: Brnabić o obraćanju predsednika Vučića

08.02.2024

22:47

0

Premijerka je istakla da je ovaj govor bio drugačiji od ostalih

Vučić je optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti: Brnabić o obraćanju predsednika Vučića
Ana Brnabić - Copyright Foto: Printscreen/TV Happy

Nakon govora predsednika premijerka Srbije Ana Brnabić je objasnila da je Vučić biranim terminima Aljnina Kurtija optužio za zločin protiv čovečnosti.

- Ovaj govor je drugačuji od ostalih. Oni koji se ne razumeju u međunarodno javno pravo to možda ne razumeju. Vučić je govorio o sistemskim merama Prištine, sprovođenim u dužem periodu, sa ciljem progona Srba i svako ko pogleda govor može da kaže da imamo čist primer zločina protiv čovečnosti - navela je Brnabić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Tanjug/str
 

 

- Izražavam duboku zahvalnost SB na brzom sazivanju ove sednice. Od izuzetnog je značaja zbog tekuće situacije na KiM koja je apsolutno u suprotnosti sa Poveljom UN i rezolucijama SB. Privremene institucije stvorile su nepodnošljive uslove života za Srbe, takva situacija izazvaće nepopravljivu štetu. Nastavljaju se napadi na Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo. Srbi direktno zavise od dinarskih sredstva koja dolaze iz Republike Srbije. Ova mera je napad pre svega na srpsko stanovništvo. Srbija ima pravo da finansira ZSO, svako sprečavanje finansiranja direktan je udarac na život Srba tamo. Pravosuđe je u velikoj meri progonilo Srbe povratnike - rekao je predsednik Srbije.

Sednica je bila zakazana na zahtev Srbije, koja je to zatražila u ponedeljak zbog situacije na KiM, a u zahtevu se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244, kao i da je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike