Srbija likvidnija od mnogih članica EU: Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje važnih protokola, nova Vlada do 15. marta

22.01.2024

12:07 >> 13:09

0

U prestonici Severna Makedonije održan značajan sastanak za čitav region

Srbija likvidnija od mnogih članica EU: Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje važnih protokola, nova Vlada do 15. marta
Copyright Tanjug

U Skoplju se danas održao susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski. 

Prvo se održala panel diskusija lidera, kojoj je osim Kovačevskog, prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok se putem video poruke obratila predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Obraćanje predsednika Vučića

- Imali smo nekoliko stvari za koje mislim da su važne. Naravno, uvek bude nekih neprijatnih detalja, ali ne želim o tome da govorim. SInoć smo imali sastanak o Otvorenom Balkanu, sada u 2 potpisujemo protokol.

- Od 1. marta bi trebalo da stupi na snagu slobodno tržište rada za Srbiju, Severnu Makedoniju i Aabaniju. To je za nas velika i važna vest, mislim da će da doprinese stvaranju dobrog poslovnog ambijenta za nas i strane kompanije i pravljenje tržišta radne snage koje nije 6,7 miliona, već sa Albanijom i Severnom Makedonijom se približavamo na 11 miliona stanovnika - kaže predsednik.

Srbija likvidnija od mnogih članica EU

- Likvidniji smo mnogih zemaja EU koje su i veće od nas. Nemamo potrebe za novim zaduživanjem, a nivo javnog duga je veoma kontrolisan, nešto niše od 52% u odnosu na BDP.

- Ukoliko budemo uspeli da do aprila uskladimo legislativu, da di kraja marta izglasamo važne zakone, to prvo raspoređivanje novca moglo bi da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora koji se održavaju 9. juna. Ono što je za nas još važnije jesu zelene linije za naše kamione, to bi smanjilo naše operativne troškove sa EU, o tome ćemo sa Hrvatskom i Mađarskom.

- Za nas su važne zelene trake za naše kamione. Strahovito bismo smanjili troškove sa EU ako bismo ih imali. To je važnije od 100 miliona EU. Onda smo mi ti koji možemo da zarađujemo svoj novac, i to mnogo veći.

- Dobro je da je jedina tema bila ekonomija. 

Tanjug
 

 

Vučić 27. marta ponovo u Severnoj Makedoniji

- Ponovo dolazim 27. u Severnu Makedoniju na Svetosavsku akademiju.

Vučić je rekao da je Džejms O'Brajan dao apsolutnu podršku Otvorenom Balkanu.

- Ponosan sam što je to naša zajednička inicijativa. Korist za Srbiju je ogromna, i za Albaniju i za Severnu Makedoniju. Srećan sam što smo tako nešto mogli da uradimo. Kad je reč o slobodnom tržištu radne snage to nam je sad sve rešeno sa S. Makedonijom i Albanijom a to smo mogli samo kroz Otvoreni Balkan.

Formiranje Vlade do 15. marta

Odgovarajući na pitanje o izborima, Vučić kaže da je Srbija suverena zemlja i kako kaže, ovo su bili najčistiji izbori sa najmanje prigovora, žalbi.

- Nisam zaintesresovan da budem babica i bejbisiterka za one koji gube izbore 11 godina. O unapređenju izbornog procesa uvek sam spreman da tome razgovaram i to sagledam. Nemojte da unižavate svoju zemlju, Srbija je nezavisna i suverena zemlja - rekao je Vučić, a zatim dodao:

- Nadam se da će vlada biti formirana do 15. marta+.

- Sad je bitnija trka da stignemo ono što smo zamislili. Za koji dan polažemo šipove za EXPO. Pripremni radovi su urađeni, trajali su 7, 8 meseci. Za 7, 8 dana idemo na postavljanje šipova - kaže on.

Razgovori vođeni i oko pokušaja Prištine da ukine dinar

- Razgovarao sam sa Džejsmosm O'Brajanom, pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, o pokušaju Prištine da ukine dinar, nastavićemo razgovore po tom pitanju - navodi on.

- Od 2021. godine 10 važnih dogovora kroz CEFTU nije moglo da prođe. Deset odluka imate na usvajanje, zato što jedna članica to blokira. Pogodite koja. Ono što je važno što su Kopman i O'Brajan rekli da onaj ko zaustavlja druge u narednom periodu, zaustavljaće u stvari sebe - kaže Vučić.

Litijum je blago Srbije

- Za litijum sam govorio isto što i uvek. To je naše zlato. Oni ne žele uspešnu Srbiju, a ja želim da Srbija ide brže od drugih. Ako ćete da ma kaznite ako želim napredak Srbije, pa ja sam ovo govorio i u kampanji.

- Što se mene tiče sutra bismo počeli da kopamo, ali po najvišim standardima ekologije.

Vučić je pitao prisutne da mu navedu jednu sferu društvenog života u kojoj su danas lošiji rezultati.

Novinar N1 je dobacio - mediji.

- Kako mediji kad imamo vas tako slobodne? Mi nismo nikoga tako slobodnog imali 2011. i 2012. Kako 2012. nije bil oslobodnih i hrabrih, a gledajte kako vas sad imamo - rekao je Vučić.

Sa Albanijom i Ramom nemamo problema

Govoreći o susretu sa Ramom, Vučić kaže da će se češće viđati.

- Nemamo problema u odnosima sa Albanijom. Naša trgovinska razmena sa njima raste. I sve veći broj naših ljudi ide u Albaniju. Oni izvoze sve više stvari koji su bez visoke obrade u našu zemlju, a mi negde drugo izvozimo proizvode više obrade.

Prema rečima predsednika, Amerika imao jak uticaj na politiku Evropske unije.

- Evropljani sve što rade rade u dogovoru sa Amerikancima. Ono što sam čuo od Makrona u Davosu je prvi mali otklon od toga da bi Evropa mogla samostalan geopolitički igrač - stavovi o veštačkoj inteligenciji i energetici. Za sada savezništvo SAD i EU je nedvosmisleno i jasno.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike