Počeo samit u Skoplju: Predsednik Vučić se obratio - Razgovarali smo sa evropskim i američkim predstavnicima oko plana rasta (FOTO)

22.01.2024

07:10 >> 10:35

0

Sastanku će prisustvovati i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan

Počeo samit u Skoplju: Predsednik Vučić se obratio - Razgovarali smo sa evropskim i američkim predstavnicima oko plana rasta (FOTO)
Copyright Tanjug

U Skoplju je danas počeo susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski otvorio je kratkim obraćanjem skup.

I Vučić se obratio prisutnima. 

 Pre svega da pozdravim braću Makedonce, da se zahvalim na gostoprimstvu. Razgovarali samo sa evropskim i američkim predstavnicima oko plana rasta - jedna je zajednično evropsko tržište - rekao je Vučić. 

 

 

U 11 sati je predviđen plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija. Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovaće i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

 

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj Uniji.

Kako je najavljeno, u 12.15 biće održana pres konferencija lidera Zapadnog Balkana. Poslednje pripreme za sutrašnji događaj u Skoplju su u toku, a za praćenje događaja akreditovalo se 100 medijskih ekipa iz celog regiona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike