Predsednik: U subotu predstavljam veliki plan za Srbiju, od EBRD očekujem podršku

18.01.2024

11:04

0

On je na panelu "Novo evropsko svitanje" u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao da je Srbija do sada imala sjajna iskustva sa EBRD-om.

Predsednik: U subotu predstavljam veliki plan za Srbiju, od EBRD očekujem podršku
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u subotu predstaviti veliki plan za Srbiju i poručio predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno - Baso da od te organizacije očekuje pomoć.

On je na panelu "Novo evropsko svitanje" u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu rekao da je Srbija do sada imala sjajna iskustva sa EBRD-om.

"Oni su uvek bili od velike pomoći. Ali mi smo vodili računa i naš javni dug prema BDP-u je 51,4 odsto, što je jedno od najnižih u Evropi, bolje od 90 odsto zemalja EU. Uvek smo vodili računa o tome, uvek smo birali prisustvo MMF-a, nije bitno da li je bio aranžman iz predostrožnosti ili stendbaj aranžman. Sada nam ne treba njihov novac, zato je to samo aranžman iz predostrožnosti, ali morate imati nekoga ko će nadgledati vaše javne finansije, što je bilo dobro. Zato se nadamo da će se EBRD uključiti", rekao je on.

Vučić je rekao i da će sukobi u Ukrajini, Gazi i poslednji napadi Huta na pošiljke koje prolaze kroz kanal Crvenog mora uticati na ekonomije u celoj Evropi i da će povećati ukupne operativne troškove svih kompanija u celoj Evropi.

"To će takođe učiniti veliki uticaj na veće rezove i pogoršanje stope rasta u budućnosti i u Evropi. A ovo je, ako mene pitate, od najvećeg interesa ne Srbije, mi smo mala zemlja, malo mesto, kada govorimo o broju stanovnika i teritorije, ali govoreći o čitavoj Evropi. Izgradnja svih kanala, svih ruta, svih linija povezivanja sa Azijom je za nas od najveće važnosti, iako danas ne izgleda tako", rekao je Vučić.

Dodao je i da je u sredu od francuskog predsednika Emanuela Makrona prvi put čuo nešto novo, a to je pitanje veštačke inteligencije jer, objasnio je, korišćenje veštačke inteligencije u našoj industriji, tehnologiji, energetici, znači mnogo veću potrošnju električne energije. "Gde ćemo je naći? Šta treba da radimo? Treba da gradimo nove hidroelektrane. Moramo da budemo reverzibilni. Treba da uradimo mnogo, mnogo stvari, i treba da uložimo mnogo. Zato nam trebaju mnoge druge stvari. Takođe, potrebne su nam i sve vrste povezanosti sa svim zemljama", rekao je on i pojasnio da misli na ekonomsku, saobraćajnu, energetsku povezanost, ali i digitalno povezivanje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike