Orlić na inauguraciji predsednika Gvatemale: Izrazio zahvalnost zbog nepriznavanja tzv. Kosova

14.01.2024

20:34

0

Najviši zvaničnici Gvatemale izrazili su zahvalnost Srbiji zbog prisustva na događaju

Orlić na inauguraciji predsednika Gvatemale: Izrazio zahvalnost zbog nepriznavanja tzv. Kosova
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić boravi danas u Gvatemali gde, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvuje inauguraciji izabranog predsednika Republike Gvatemale Bernarda Arevala de Leona.

Srbiji je, kako se navodi u saopštenju iz Narodne skupštine ukazano posebno poštovanje, time što je imala dva bilateralna susreta sa domaćinima.

Na sastanku sa potpredsednicom Gvatemale Karin Hererom i ministrom spoljnih poslova Gvatemale Karlosom Ramirom Martinesom Alvaradom, Orlić je izrazio uverenje da će novoimenovano rukovodstvo Gvatemale doprineti daljem unapređenju prijateljskih bilateralnih odnosa dve zemlje.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

Sagovornicima je preneo zahvalnost zbog principijelnog stava Gvatemale po pitanju nepriznavanja tzv. "Kosova", što potvrđuje i privrženost ove zemlje poštovanju principa međunarodnog prava.

Najviši zvaničnici Gvatemale izrazili su zahvalnost Srbiji zbog prisustva na događaju koji je za njihovu zemlju od izuzetnog značaja i iskazali spremnost da se zajednički rad dve države dodatno jača i razvija i u predstojećem periodu.

Potvrđena je opredeljenost obe strane da se uzajamno korisna saradnja osnaži u svim oblastima u kojima za to postoje mogućnosti, posebno u ekonomiji, nauci, obrazovanju.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Dominikanske Republike Robertom Alvaresom, bilo je reči o daljem unapređenju odnosa dve zemlje i razmotreni su načini za razvoj saradnje u oblasti ekonomije, investicija, turizma.

Predsednik Skupštine detaljno je sve sagovornike u Gvatemali informisao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, te podsetio na posvećenost Republike Srbije očuvanju mira, dijalogu kao jedinom ispravnom načinu da se dođe do rešenja, te sopstvenom daljem razvoju i napretku.

Na marginama, Orlić se susreo i sa predsednikom Kostarike Rodrigom Čavesom Roblesom, ministrom spoljnih poslova i potpredsednikom parlamenta Republike Honduras Eduardom Enrikeom Reinom Garsijom, kao i predstavnicima brojnih drugih delegacija. Sastancima je prisustvovala i ambasador Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike