Kurtijev deo plana za etničko čišćenje Srba sa KiM: Oglasio se Petković o upadu u "Rajsku banju"

19.12.2023

17:46

0

Kurtijev deo plana za etničko čišćenje Srba sa KiM: Oglasio se Petković o upadu u "Rajsku banju"
Petar Petković - Copyright S.S./ATAImages

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da današnji upad prištinske policije u kompleks "Rajska banja" u Banjskoj, kod Zvečana, predstavlja deo plana etničkog čišćenja Srba iz južne pokrajine.

- Priština je i na ovaj način potvrdila svoju nameru sveobuhvatne okupacije severa Kosova i Metohije i poručila da Srbija nema pravo da na bilo koji način pomaže svom narodu, budući da je turističko-rekreativni kompleks 'Rajska banja'  jedna od strateških investicija Beograda na severu Kosova i Metohije - istakao je Petković u saopštenju.

Prema njegovim rečima, osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine, "jer ekstremisti iz Prištine i opštinama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i privatnim licima na severu pokrajine sad već svakodnevno, bez ikakve zadrške i potrebe da se za to pravdaju, na najbezočniji način povređuju i otimaju imovinu".

- Politički ekstremisti u Prištini uživaju u zlostavljanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posebno to vole da rade na naše velike nacionalne i verske praznike. Tako su i danas, na Svetog Nikolu, pripadnici Kurtijeve policije upali u kompleks 'Rajska banja', u opštini Zvečan, i odande potpuno bespravno i pod pretnjom silom isterali radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana. Srbima je na ovaj način još jednom iz Prištine poručeno da nemaju pravo na razvoj svojih lokalnih zajednica, niti pravo na posao i socijalnu sigurnost - dodaje se u saopštenju.

Petković napominje da "granice bezobrazluka i bahatosti Kurtija i njegovih siledžija očito ne postoje".

- I o ovom napadu ćemo, razume se, informisati međunarodnu zajednicu, uključujući i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine - istakao je Petković.

Policijski upad u "Rajsku banju" potvrdio je ranije i zamenik direktora tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani, koji tvrdi da je Agencija za privatizaciju u Prištini preuzela kontrolu nad tim kompleksom.

Prema njegovim rečima akcija je pokrenuta jer navedeni objekat, navodno, "nema adekvatnu dozvolu za rad", a agencija je, kako je rekao, uz pomoć policije isterala radnike iz objekta i promenila brave.

Objekat  Rajska banja otvoren je 2019.godine s finansirala ga je Kancelarija za KiM.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike