Premijerka Brnabić uoči samita EU-ZB: Imam dobre vesti koje se tiču saradnje Srbije i EU

13.12.2023

20:47

0

Premijerka se pre početka samita sastala i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim komesarom za proširenjem Oliverom Varheljijem

Premijerka Brnabić uoči samita EU-ZB: Imam dobre vesti koje se tiču saradnje Srbije i EU
Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu, uoči početka samita EU-Zapadni Balkan, da dolazi sa dobrim vestima i rezultatima koji se tiču saradnje Srbije i EU.

Brnabić je na pitanje Tanjuga šta očekuje od današnjeg samita, rekla da očekuje i dobre rezultate i razgovore oko novog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Premijerka se pre početka samita sastala i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim komesarom za proširenjem Oliverom Varheljijem, sa kojima je, kako je rekla, imala dobre sastanke.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ bs
 

- Dobro je što imamo samit EU- Zapadni Balkan jer je to, pored evropske političke zajednice, jedan novi format u okviru koga mi sa Zapadnog Balkana uvek možemo da razgovaramo otvoreno, iskreno i potpuno transparentno sa liderima EU. Tako da je dobra stvar. Razgovor  je uvek dobra stvar - rekla je Brnabić novinarima, na pitanje Tanjuga šta očekuje od današnjeg samita.

Ona je dodala da očekuje "dobre rezultate i dobre razgovore oko novog Plana rasta za Zapadni Balkan":

- To je prilika da mi sa Zapadnog Balkana možemo da dobijemo dodatna sredstva od nekih čak šest milijardi evra, od čega četiri milijarde u kreditima, i dve kroz grantove, odnosno bespovratna sredstva - objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da će to, kao i uvek, biti u partnerstvu i saradnji sa EU, uslovljeno nekim reformama.

- Mi od reformi ne bežimo, mislimo da su u interesu naših građana i privrede. Nastavićemo da se bavimo reformama i ostajemo posvećeni oblasti vladavine prave. Tako da je dobar dan i uvek je dobro kad možemo da razgovaramo - poručila je Brnabić.

Brnabić je, na pitanje Tanjuga o čemu je razgovarala sa Orbanom i Varheljijem, rekla da je imala dobar sastanak sa Orbanom i da mu je zahvalila na svoj podršci koju Mađarska pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Navela je da je imala i dobar sastanak sa Varheljijem.

- Razgovarali smo o njegovoj sledećoj poseti Srbiji i šta treba da uradimo do kraja januara - navela je Brnabić.

Ona je, uoči samita, istakla i da je Srbija dobila dobar izveštaj iz Saveta EU o njenim naporima o borbi protiv korupcije, gde je konstatovano da je Srbija od 13 preporuka GRECO-a u potpunosti ispunila 10

- Na tri još radimo - poručila je Brnabić.

Ona je rekla da je Srbija potpuno usaglasila sa Evropskom komisijom sva otvorena pitanja u okviru nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

- Ministarstvo pravde sada radi na tome. Mi treba nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije da dobijemo da do kraja januara - rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je "odlična vest za našu energetsku diverzifikaciju što smo 10. decembra završili gasni interkonektor do Bugarske".

- To je dobro za enegretsku bezbednost i sigurnost. Velika zahvalnost partnerima iz EU koji su finasijski podržali ovaj projekat kroz Evropsku investicionu banku i kroz bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za ZB. Tako da na ovom samitu imam dobre vesti i dobre rezultate koji se tiću saradnje Srbije i EU. Nastavljamo dalje - rekla je Brnabić.

Ona je novinarima rekla da se Srbija, po pitanju vrednosti EU,  usaglasila sa EU deklaracijom, ali da kada je reč o sankcijama, srpski narod je protiv uvođenja sankcija.

- Zato što smo patili zbog sankcija tokom devedesetih godina. Mi mislimo da sankcije uvek ugrožavaju naranjivije među stanovništvom - rekla je Brnabić medijima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike