Lažni albanski sveštenik preti SPC ,,paklenim ognjem'': Nastavlja se teror nad SPC na Kosmetu, reagovala Eparhija raško-prizrenska

08.12.2023

18:33

0

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske Staniša Arsić obišao je uz pratnju kosovske policije 30. novembra crkvu u Rakinici kod Podujeva u koje je provalio Džufka i tada naišao na vrata zaključana novim, velikim katancem

Lažni albanski sveštenik preti SPC ,,paklenim ognjem'': Nastavlja se teror nad SPC na Kosmetu, reagovala Eparhija raško-prizrenska
Eparhija raško-prizrenska - Copyright Printscreen / Eparhija raško-prizrenska

Samozvani i lažni albanski sveštenik Nikola Džufka koji je 28. novembra ove godine upao u crkvu Svetog Arhangela Mihala u selu Rakinica kod Podujeva i tamo održao nekakav obred, uputio je nove pretnje Eparhiji raško-prizrenskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Džufka je posle saopštenja Eparhije o nasilnoj provali i zloupotrebi verskog objekata, SPC poručio da se "ne usuđuje da priđe ovom verskom objektu" dodavši da je SPC "nasilna i ilegalna crkva".

- Ne usuđujte se da priđete albanskom pravoslavlju i crkvi Fan Noli u Rakinici, u Podujevu, jer vas čeka pakleni oganj, kako je to i bilo kroz istoriju - rekao je Džufka, a prevod njegovog obraćanja na srpski preneo je portal Kossev.

Ova objava Džufke na njegovoj Fejsbuk stranici dobila je, inače, skoro 500 lajkova.

Samozvani sveštenik koji je ovih dana na svojoj Fejsbuk stranici "proslavio" dve godine na čelu tzv. albanske nacionalne crkve, reagujući na ovaj način na saopštenje Eparhije raško-prizrenske, dodao je da "oni koji govore o navodnoj krađi od strane albanske nacionalne pravoslavne crkve obmanjuju javnost sa zlim namerama", kao i da Albanska nacionalna pravoslavna crkva ništa nije ukrala, "niti će ubuduće bilo šta da ukrade".

- Ono što se dogodilo 28. novembra 2023. godine u selu Rakinica kod Podujeva je samo vraćanje onoga što nam istorijski pripada - kazao je Džufka koji je u obraćanju  srpsku pravoslavnu crkvu u Rakinici nazvao "albanskom".  

Printscreen / Eparhija raško-prizrenska
 

- Crkva koju Srbi zovu Sveti Arhangel Mihailo je albanska crkva i to je prilično jasno. Sve ono što je naše ne može se nazvati ukradenom imovinom. Albanska crkva u Rakinici, Podujevu je crkva posvećena Teofanu Noliju - rekao je još Džufka dodavši da oni koji to poriču nisu Albanaci i da su "opsednuti đavolom koji hoće da zapali Balkan".

Džufka je rekao i da mu ne treba ničija dozvola da povrati ono što pripada Albancima i nekakvoj albanskoj nacionalnoj crkvi kao i da su u Rakinicu otišli "svesni početka i istorije te crkve i stila gradnje, koji je albanski".

Za SPC rekao je da su njene "deklaracije svima poznate i priznate po raspirivanju mržnje i rata".

- To je ta pseudo-crkva koja krije oružje u crkvenim objektima koje su oteli nama, Albancima i našoj albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi -  rekao je Džufka i obznanio da je njegova albanska nacionalna crkva proklela SPC. 

Inače Eparhija raško-prizrenska SPC oglasila se dan pošto je ovaj lažni sveštenik upao u hram kod Podujeva i saopštila da se rado  o "grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije".

Eparhija je tada najavila i krivičnu prijavu protiv Džufke koju je kosovska policija u prvi mah odbila da primi, ali je Eparhija kasnije tu prijavu ipak uspela da podnese.

I Srpska pravoslavna crkva i Pravoslavna crkva Albanije ranije su saopštile da Nikola Džufka nije nikakvo svešteno lice već se lažno predstavlja kao sveštenik.

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske Staniša Arsić obišao je uz pratnju kosovske policije 30. novembra crkvu u Rakinici kod Podujeva u koje je provalio Džufka i tada naišao na vrata zaključana novim, velikim katancem. Pre dva dana, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija, služio je liturgiju u crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Rakinici. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike