Veliki skup SNS-a u Beogradu: Vučić - "Teški su trenuci na KiM, ali mi nikada nećemo okrenuti leđa našoj braći"

02.12.2023

16:33 >> 18:33

1

Pred punom Arenom obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Veliki skup SNS-a u Beogradu: Vučić - "Teški su trenuci na KiM, ali mi nikada nećemo okrenuti leđa našoj braći"
Skup SNS-a - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ odrala je danas predizborni skup.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Predsednika Vučića je pozdravio višeminutni aplauz desetina hiljada ljudi, i skandiranje "Aco Srbine", nakon čega se obratio.

- Dame i gospodo, dragi prijatelji, poštovni predsedniče Nikoliću, poštovana predsednice vlade, dragi Miloše, dragi narode, beskrajno vam hvala za sve ove godine i ovo divno veče.

On se izvinio hiljadama onih koji nisu uspeli da uđu u krcatu Arenu.

- Svi govornici su mnogo puta već pročitali i govorili o podacima i  uspesima. Imamo čime da se pohvalimo.

Tanjug printscreen
 

Predsednik kaže da smo morali mnogo više brige da pokažemo prema ljudima na koje retko obraćamo pažnju.

- Često su najglasniji oni koji imaju najmanje problema, a najtiši su oni koji imaju mnogo muka, a nismo im uvek pružili podršku. Pre nekoliko dana posetio sam Dejana i njegovu majku Slobodanku Pajović. Žive u kući od 12 kvadrata, majka je osam godina nepokretna. Nisu imali toalet, u tih 10 kvadrata su bili i kuhinja i drugi krevet - kaže Vučić.

Kaže da je u razgovoru sa njima osetio veliku grižu savesti i dozu krivice, ističe on.

Tanjug printscreen
 

- Moramo na tome da radimo u budućnosti, da sebe promenimo, da pričamo sa običnim čovekom, da čujemo svakoga! Negde u svim problemima o kojima su govorili prethodni govornici, Kosovo, Evropa, pritisci, ponekad sam u tome i ja nalazio malo opravdanje. Ali ne mogu da nađem opravdanje za ljude koji su imali mnogo više vremena, a živeli su samo za kancelariju i službeni auto - rekao je predsednik.

O Tomislavu Nikoliću

On kaže da su mnogi pitali gde je Tomislav Nikolić, i ističe da on nikada nije ni odlazio.

- Zahvaljujući onome što je on počeo smo ovde gde smo. Mi sada imamo veći broj ljudi koji se vraća u zemlju, to su istorijske stvari. I uvek se postavlja pitanje čime smo zaslužili poverenje naroda. Mi, za razliku od nekih drugih, ne vodimo politiku mržnje. Niste čuli večeras nijednu tešku reč o našim protivnicima. Pristojna Srbija hoće da gleda u budućnost.

Predsednik kaže da kampanja protivnika izgleda kao vic, i da samo kunu i proklinju upravo njega.

- Drago mi je što sam neka vrsta gromobrana za sve njihove napade. Dok god je tako, Srbija će ići napred. Ja ću pričati samo o jednom delu rezultata, i o onome što ćemo uraditi. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Vi građani donosite odluke šta će Srbija da radi - kaže on.

Vučić ističe da više niko ne može da nam zabrani da poštujemo junake sa Košara i mučenike iz Jasenovca.

Tanjug printscreen
 

- Niko ne može da nam zabrani da čuvamo naše nacionalne interese. Kada kažu da smo jedina zemlja u Evropi koja nije stajala u redu da ispunjava naloge nekog drugog. Onda kažu niste se uskladili. Pa nije moj posao da se uskladim sa vama, već sa narodom Srbije. I dok sam ja tu, Srbija će da vodi računa o sebi, o svojim građanima - rekao je predsednik.

O pritiscima na Srbiju

On kaže da građani i ne sanjaju kakve smo pritiske izdržali.

- Mi ne treba da mrzimo nikoga, već da imamo racionalan odnos. Znamo mi koliko su oni veliki i jaki. Ali mi imamo svoju zemlju i svoj narod. Za nas je to najlepša i najveća zemlja. Ne treba nam ništa tuđe, samo svoje ne damo nikome. To je naša Srbija, po tome se razlikujemo od onih pre nas - ističe Vučić.

Predsednik dodaje da nismo zaboravili 1999. godinu, i da ćemo svake godine podsećati na ono što se dogodilo.

- Gledaćemo u budućnost, ali nećemo se stideti naše prošlosti. I skinućemo kapu pred svakim junakom koji je položio život na oltar otadžbine. I hoćemo da budemo vojno neutralni, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i građane - kazao je on.

Tanjug printscreen
 

Kaže da ga kritikuju zbog toga ko su mu otac i majka, i da njegovi protivici sada tvrde da je Vučić ucenio građane Srbije.

- Kažu da sam ucenio građane, da ako ne pobedi lista Srbija ne sme da stane, ja neću biti predsednik. Pa zar nije mnogo lakše da ja budem predsednik ko god da pobedi. Ali ja neću to reći, za mene je Srbija sve, neću da vladam sa onima koji hoće da unište Srbiju.

"Nije sve da sednete u fotelju"

Predsednik ističe da jedino što se čuje iz opozicije to kako hoće da prave tehničku vladu.

- Čekajte bre ljudi, jeste li izašli na izbore, da vidite šta narod hoće. Narod mora da ima budućnost, nije sve da sednete u fotelju i iživljavate se nad jednom porodicom - kaže on.

Vučić ističe da neće praviti kombinacije, već da mu je jedino bitno šta kaže narod.

- Samo jedan detalj. Zapamtili ste svi koliko smo bolnica napravili, škola. Idite u Sjenicu, da vidite školu od 12 miliona evra. Mnogo je takvih škola širom Srbije. 2012. godine u junu mesecu na računu Srbije je bilo svega 70 miliona evra. Samo 10 dana posle toga trebalo je platiti 350 miliona za penzije. Dakle nismo ni za penzije imali. A danas na računu, u ovom trenutku, imamo 5 milijardi evra na računu! Pa pogledajte ko je pravi domaćin - rekao je predsednik.

On ističe da će biti mnogo teško, da je pred celim svetom izborna godina.

- Biće veliki pritisci oko Kosova i Metohije. Ja ću da vas podsetim na slučaj Banjska, i samo se setite kako su svi reagovali na političkoj sceni Srbije. U jednom danu okrenuli su leđa srpskom rodu, i krenuli da optužuju srpskog predsednika. Jedino znaju je da optužuju Srbiju. Teški su trenuci na KiM, ali mi nikada nećemo okrenuti leđa od njih. Pozdrav našoj braći, uvek ćemo biti sa njima.

Vučić je rekao da su u Beogradu učinjene velike stvari, i zahvalio se gradonačelniku Šapiću.

- Pričaju da će da pobede u Beogradu. A šta je to što su oni uradili? Osim zmijarnika i mesta za narkomane. Hvale se jednim mostom, a mi smo napravili tri. Konačno će Beograd dobiti metro. Ali, oni opet kažu, mi smo mnogo pametni. A pogledate, pa vidite da su bili najgori đaci. Kada koriste drogu, onda je Vučić kriv za to. Sve što pomisle da kažu je samo uvreda - rekao je on.

Predsednik dodaje da je pre četiri, pet meseci, po istraživanjima, opozicija bila 8 odsto ispred SNS u Beogradu.

Tanjug printscreen
 

- Sada smo mi oko četiri odsto ispred njih. Zato morate da obiđete svaku zgradu. Na kraju kažu, oni će da se ujedine. Da se ujedine u mržnji jedino, pošto ne znaju ništa da urade. Izbori nisu igra, država nije igračka. Kada sam govorio da bi se svi oni ujedine, niko mi nije verovao. A sada vidite da su dobili naređenje da se ujedine - istakao je Vučić.

On kaže da je potrebno da lista "Srbija ne sme da stane" mora da pobedi ubedljivije nego ikada.

- Uz vašu energiju i snagu, vi ste snaga Srbije. Bez vas, mi nismo ništa. Na noge Arena, hajmo svi, za pobedu! Za pobedu 17. decembra, za najveću pobedu. 50 odsto moramo da dobijemo, da ih pobedimo, da Srbija ima budućnost. Naredne četiri godine su najvažnije. Sve najbolje želim vašim porodicama, a u nedelju 17. da slavi pristojna, normalna, naša Srbija. Živela Srbija, beskrajno vam hvala - zaključio je predsednik.

"Dok mi vodimo Beograd i zemlju - Kosovo i Metohija su zauvek deo Srbije"

Prvi na listi Beograd ne sme da stane Aleksandar Šapić kaže da su se Srbija i Beograd razvili u prethodnih 12 godina.

- Samo zlonameran čovek ne vidi bulevare, škole, vrtiće, Prokop, Beograd na vodi. Samo onaj koji ne želi da vidi ne vidi koliko su Beograd i Srbija danas drugačiji i stabilniji, perspektivniji. Mnogi se vraćaju iz inostranstva, dolaze mladi ljudi, otvaraju se nove firme - kaže Šapić.

Često su puna usta političkim protivnicima o školama i vrtićima, kaže on.

Tanjug printscreen
 

- Šta ćemo učiti decu u vrtićima ako oni preuzmu Beograd. Da bata i seka nisu bata i seka, već dete 1 i dete 2. Da nema mame i tate, već roditelja 1 i 2. Hoćemo ih učiti da je srpski narod genocidan. Hoćemo li da ih učimo da treba da zatvorimo odnose sa našom pravoslavnom braćom sa istoka. Hoćemo li ih učiti da KiM nisu deo Srbije - kazao je on.

Dok mi vodimo Beograd i Srbiju, Kosovo i Metohija su uvek deo Srbije, kazao je Šapić.

- Kako mi možemo da ulazimo u Evropu, kada smo njen deo, krvlju su je branili naši đedovi. Nema šta mi da ulazimo, mi smo deo nje i kreiramo njene vrednosti. Situacija u kojoj se danas nalazi Srbija je izuzetno teška. Kako zbog geopolitičkih dešavanja, tako i zbog onoga što su uradili oni koji su nas vodili prethodne generacije - kaže Šapić.

Ističe da dobro zna koliko važnu ulogu predsednik Vučić ima, da je stalno između čekića i nakovnja, i da i pored svega vodi državu putem prosperiteta.

- I zato poštovani predsedniče, ja vam verujem, i narod vam veruje. Vodite nas u sigurnu budućnost, zato što ne smemo da stanemo. Živeo Beograd, živela Srbija - zaključio je Šapić.

Obratio se i Lazar Ristovski

Proslavljeni glumac Lazar Ristovski kaže da je pre 10 godina bio jedan od retkih glumaca koji je podržavao Vučića, a danas ga podržava velika većina umetnika i akademika.

- Nema sumnje da je predsednik opravdao naša očekivanja. Mnoge moje kolege podržavaju Vučića, ali ne smeju javno da se oglase, zato što im preti hajka opozicionara - kaže on.

Ristovski ističe da kada pljačkaši države hoće da vode državu, onda je jasno da je vrag odneo šalu.

- Pa sada izaberite, da li želite da elitni samozvanci vode našu državu.

Tanjug printscreen
 

- Mi ne delimo narod na ljude i domaće životinje. A vama koji ste ljuti, poručujem da budete malo mekši, malo bogobojažljiviji. Bojte se Boga, priključite nam se za dobrobit Srbije. Svima poručujem da u osnovi svakog velikog postignuća mora da postoji vedar duh i predan rad. Zato osmeh na lice, malim ljudima kakvi smo svi mi ovde, ne sme biti oduzeto pravo da sanja velike snove - kazao je Ristovski.

On ističe da je Vučić državnik zahvaljujući kome Srbija neće stati.

Macura: Snaga je u ljudima

Predsednica udruženja "Mame su zakon", nezavisna kandidatkinja na listi "Srbija ne sme da stane", Tatjana Macura takođe se obratila. 

- Pokazali smo da efikasnim dijalogom možemo da rešimo goruće probleme, pšokazali da su porodice stub Srbije - rekla je Macura i istakla koliko je danas već pomoć za osnivanje porodice.

Tanjug printscreen
 

 

 Nisu samo putevi ono što se gradi u Srbiji danas. Gradi se dobra poslovna klima. O 1. januara država će izaći u susret svima onima koji ulaze u preduzetničke vode, prvi put. Listu "Srbija ne sme da stane" čine ljudi kojima je svaki život važan-. Ljudi koji u teškim vremenima umeju da odrede prioritet. Budite sigurni u to da ćemo već 18. decembra nastaviti put uspeha. Snaga je u ljudima - poručila je ona. 

Obraćanje Tomislava Nikolića

Osnivač SNS Tomislav Nikolić rekao je da Srbija mora da nastavi kao i do sada, do pobede.

- Srbija ne sme da stane. Sve osim pobede SNS je kockanje sa sudbinom Srbije. Kada smo pobedili 2012 godine, polažući zakletvu, rekao sam da želim Srbiju ujedinjenu u borbi za bolji život, kuću koja ima vrata i na istoku i zapadu - kazao je on.

Tanjug printscreen
 

Nikolić je dodao da želi Srbiju oslobođenu od straha od sutrašnjice, i da želi Srbiju članicu EU, ali da se nikada nećemo odreći suvereniteta i Kosova i Metohije.

- Vi niste odstupili ni od jedne ideje koja me je vodila u politici. Izlagali su podsmehu moje tvrdnje da će nas EU staviti pred izbor. Danas je taj zahtev jasno pred vama, čak je i izrečen ultimativno, da se odreknemo Rusije. Znam da nećete popustiti. U vas gledaju naši preci, od vas zavisti budućnost naše dece.

Doktorka Vujović: Bez dece nema Srbije, država je to prepoznala

Svetlana Vujović, direktorka Klinike za endokrinologiju KC Srbije takođe se obratila. 

Istakla je da je zahvaljujući predsedniku Vučiću osnovan Nacionalni centra u kojem se ispituju uzroci zašto neko nema bebu. 

- Bez dece nema Srbije. Potom naučnim znanjima doprinosimo da i ti parovi dobiju bebe - rekla je ona istakavši da do sada imamo 3000 ovakvih beba. 

Foto: Tanjug/Printscreen
 

 

Okupljenima se obratio Miloš Vučević

Miloš Vučević kaže da su u nedelju 17. decembra pred građanima važni i sudbonosni, ali laki i jednostavni izbori.

- Pred građanima će biti oni koji su opljačkali našu privredu, koji su poništili sve što smo stvarali decenijama. Oni koji su nas osramotili, obezvredili naše vrednosi, i ukrali budućnost naše dece - kazao je on.

Vučević dodaje da sa druge strane stoji samo lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane.

- Motor razvoja, koji ovu zemlju vodi napred. Nećemo se vratiti u godine žute elite, kada su pljačkali Srbiju. Tada je svima bilo loše, samo njima, maloj grupi koju i danas vodi Dragan Đilas, je bilo bolje. Jedini odgovor je pobednička lista Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane - kaže on.

Tanjug printscreen
 

Ističe da bi posle vlade koju bi formirala opozicija ne bi ostao kamen na kamenu.

- To bi bio nokaut za srpsku državu i poraz naših nacionalnih interesa. To bi bio poraz za sve nas. Zato razumem predsednika Vučića kada kaže da ne vidi kako bi racionalno moglo da se sarađuje sa tom vladom nacionalne propasti - dodaje on.

Vučević kaže da Srbija ne sme da stane zato što naš narod ima pravo na državu, mir, stabilnost, bolji život i budućnost.

Ističe da se nikada nećemo odreći našeg naroda na KiM, i da za te vrednosti vredi živeti i boriti se.

- Mi vam garantujemo, da ćemo dati i poslednji atom naše snage da zajednički ostvarimo tu viziju. Zato narode, 17. decembra olovke u ruke, idemo da glasamo i da pobedimo. Samo jedan izbor, jedna opcija, jedna lista. Broj 1, Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane. Do konačne pobede, živeli - kazao je Vučević.

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Počeo miting

Na početku mitinga izvedena je himna Bože pravde. 

Takođe, pušten je i video podrške Gage Antonijevića.

Predsednik Vučić stigao na skup

Predsednik Vučić stigao je u Arenu, gde je dočekan ogromnim aplauzom. 

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

Veliki broj građana okupio se u Štark Areni kako bi iskazali svoju podršku listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“. 

 

Na skupu se nalaze premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka ekologije Irena Vujović, ministar Aleksandar Martinović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović...

Od poznatih ličnosti, listu su došle da podrže glumice Iva Štrljić i Lidija Vukićević.

10.000 ljudi ispred Arene čekalo je da uđe unutra. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike