Patrijarh Porfirije pisao Zdravku Krivokapiću: Podsetio premijera Crne Gore da je već prihvatio Temeljni ugovor

11.08.2021

18:38 >> 18:59

0

Autor: Nikola A.

Deo pisma patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu

Patrijarh Porfirije pisao Zdravku Krivokapiću: Podsetio premijera Crne Gore da je već prihvatio Temeljni ugovor
Copyright Milos Tešić/ATAImages AP Photo/Risto Božović

Patrijarh Porfirije pisao je premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću zbog odlaganja potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore.

Deo pisma patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu.

– Kao i u bilo kom drugom poslu, i u ovom želimo da na isti način sagledamo, uvažimo i zaštitimo interese obe strane, pogotovo što u konkretnom slučaju, obe strane zapravo u većini čini isti verujući narod, kao meru pune odgovornosti Vaše predloge smo uputili određenoj stručnoj komisiji koja treba da utvrdi u čemu je njihov kvalitativni doprinos u odnosu na već utvrđen, u potpunosti uslagašen i od Vas prihvaćen tekst koji smo nameravali da potpišemo 27. maja tekuće godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Članovi stručne komisije će po okončanju sezone godišnjih odmora, svoju analizu dostaviti Svetom Arhijerejskom Sinodu, koji će Vas potom obavestiti o stavu Srpske Patrijaršije po ovom važnom pitanju… – navodi se u pismu patrijarha Porfirija.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić boravio je u maju u Beogradu gde se sastao sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem. Iako je verni narod Crne Gore očekivao da će tada doći do potpisivanja Temeljnog ugovora, to se nije desilo.

Da podsetimo, Krivokapić i patrijarh Porfirije su razgovarali oko dva sata i posle sastanka nije bilo obraćanja medijima, kao što je bilo najavljivano. Iako je Krivokapić, navodno došao u Srbiju sa dve poruke, koje se tiču toga da narod Crne Gore želi da vladika Joanikije bude novi mitropolit, ali i da potpisivanje Temeljnog ugovora bude 30. oktobra na godišnjicu smrti mitropolita Amfilohija.

Do današnjeg dana potpisivanje Temeljnog ugovora je i dalje neizvesno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike