Zločin bez kazne: Navršava se 18 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu

13.08.2021

07:23 >> 07:28

0

Autor: M. I.

Danas će u crkvi Rodjenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu biti održan parastos Panteliji Dakiću i Ivanu Jovoviću

Zločin bez kazne: Navršava se 18 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu
Copyright Printscreen/Youtube, Kosovo Online

Ni posle 18 godina nema odgovora ko je rafalom smrti prekinuo detinjstvo dece koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela Goraždevca kod Peći.

U vreme navodnog mira, u prisustvu više hiljada naoružanih vojnika Kfora i brojnih medjunarodnih policajaca, u regiji koju su kontrolisali italijanski pripadnici mirovnih snaga, albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucajući na grupu od osamdesetak dece, koja su se kupala na Bistrici, ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Djordja Ugrenovića (20).

Za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

Pripadnici civilne misije Ujedinjenih nacija – Unmik su obećali da će prevrnuti svaki kamen da pronađu ubice nevine dece.

pročitajte još:

Obećanje se završilo saopštenjem da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz kalašnjikova na decu.

Ubistvo dece osudili su svi medjunarodni zvaničnici, a povodom tog terorističkog čina održana je i sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Roditelje dece stradale u ovom zločinu su “posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmika, pozvali nadležni iz Euleksa” krajem decembra 2010, kada im je rečeno da “Euleks ne može da vodi istragu, jer nema dovoljno argumenata”.

Tokom istrage koja nije dala nikakve rezultate saslušano je 75 svedoka i pretreseno 100 lokacija.

Tužilac Euleksa je zvanično obustavio istragu ubistva dece u Goraždevcu 25. decembra 2010. godine, jer, kako je tada saopšteno iz EU misije vladavine prava, “policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih”, kao i to da “bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena, ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred”.

Roditelji ubijene i ranjene dece tvrde da se, na osnovu podataka kojima se raspolaže, a i prema njihovim ličnim saznanjima “zna ko su naredbodavci i izvršioci, da je ubica identifikovan, ali da svi ćute”. Smatraju da nije uloženo dovoljno truda da se obelodane počinioci, jer medjunarodna zajednica i kosovske vlasti ništa ne čine kako bi se počinioci priveli pravdi.

Danas će u crkvi Rodjenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu biti održan parastos Panteliji Dakiću i Ivanu Jovoviću.

Parastosu i obeležavanju godišnjica od ubistva dvojice srpskih dečaka nikada nisu prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice i kosovskih vlasti.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici je jedan od četiri najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih mirovnih vojnih i civilnih snaga na Кosovo, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa “Niš ekspres” kod Podujeva.

Petković: Zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen

Direktor Kancelarije Včade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, na 18. godišnjicu ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu, da sve dok postoji i jedan Srbin, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u ostalom delu Srbije, zločin u Goraždevcu ne sme i neće biti zaboravljen.

pročitajte još:

– Nastavićemo da se borimo za trajnu stabilizaciju prilika u našoj južnoj pokrajini, ali i međunarodna zajednica i naše komšije Albanci treba da znaju da se budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine – istakao je Petković, a saopštila Kancelarija za KiM.

Petkovih je naglasio da su ugašeni mladi životi simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i nepojmljive ideologije mržnje usmerene ka čitavom jednom narodu, ali i pokazatelj da zlo nikada ne miruje i da je trajan i održiv mir nešto što nam je neophodno i za šta moramo da se zalažemo i izborimo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike