Petković pisao Davenportu: OEBS da obezbedi angažovanje na izborima na KiM

04.11.2023

13:43

0

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na KiM, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka na КiM

Petković pisao Davenportu: OEBS da obezbedi angažovanje na izborima na KiM
Petar Petković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se u petak, 3. novembra pisanim zahtevom šefu OEBS na KiM Majklu Davenportu od koga je tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

Petković je to učinio nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na KiM, podsetio na ulogu i dužnost misije OEBS u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka na КiM.

 U tom kontekstu, Petković je naglasio da je OMIK izradio posebne procedure, usklađujući ih sa opšte prihvaćenim standardima za očuvanje ljudskih prava i sloboda i da je u svom radu sarađivao i sa Međunarodnim snagama bezbednosti (KFOR) i Misijom vladavine prava Evropske unije (EULEX), kao primarnim garantima sigurnog i bezbednog okruženja da se izborna volja građana izrazi transparentno i legitimno.

U svom dopisu, Petković je takođe podsetio na značaj poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i relevantnih odluka OEBS u delu koji se odnosi na organizovanje izbora i mogućnost građana da slobodno koriste svoje biračko pravo na AP Kosovo i Metohija.
Petković je pismo zaključio zahtevom šefu misije OEBS na KiM Majklu Davenportu da izvrši ovlašćenja data Rezolucijom 1244 (1999) SB UN kao i svoja lična ovlašćenja u svojstvu šefa OMIK kako bi se postarao da se predstojeći izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije, zakazani za 17. decembar 2023. godine, održe na Kosovu i Metohiji uz neophodan angažman OEBS i angažovanje svih relevantnih činilaca, sledeći isti model primenjen na izborima iz 2020. godine.

Na kraju pisma, a imajući u vidu zakonske rokove za sprovođenje izbornih radnji i postupaka, direktor Kancelarije za KiM je zatražio da odgovor šefa misije OEBS na KiM bude dostavljen u najkraćem mogućem roku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike