Vučić se oprostio velikim rečima od Ištvana Pastora: Bio je lider ne samo mađarske države, već i Srbije, pamtiću ga po jednoj reči!

04.11.2023

09:43

0

Ištvan Pastor preminuo je 30. oktobra u 68. godini

Vučić se oprostio velikim rečima od Ištvana Pastora: Bio je lider ne samo mađarske države, već i Srbije, pamtiću ga po jednoj reči!
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor (68) sahranjen je danas na Bajskom groblju u Subotici iz Peić kapele.

U pratnji sinova Balinta i Arbela, kovčeg sa telom predsednika Skupštine APV i lidera SVM donesen je u Peić kapelu na Bajskom groblju u Subotici.

Veliki broj građana bio se okupio na groblju kako bi Pastora ispratili na večni počinak, među njima su i Miloš Vučević, Tomislav Momirović, Vladimir Orlić, Đorđe Milićević, Ivica Dačić i mnogi drugi.

Predsednik Vučić: Video sam ga poslednji put u bolnici

Tanjug/Tara Radovanović
 

Vučić je izjavio da će Pastorovo ime biti zapisano ne samo u mađarskim već i u srpskim udžbenicima.

- Pastor je uradio mnogo za odnose dve zemlje, a bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije. Uspeo je više od svih ratnika i vojskovođa, državnika i svih kojih su nam bila puna usta, koje smo neretko precenjivali, a tako velike ljude kao Pastora neretko potcenjivali. Bio je čovek koji nas je upoznao sa Viktorom Orbanom, čovek koji je spojio dve najveće partije u Srbiji i Mađarskoj - rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Predsednik Srbije je kazao da je on bio čovek koji je radio na poverenju, uvek dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba i uvek dovoljno pametan da napravi kompromise bez kojih nema ni napretka ni budućnosti.

Takođe, on je naglasio da je Pastor postao jedan od najvažnijih ljudi na srpskoj političkoj sceni bez koga je bilo teško zamisliti stabilnosti i odnose Srbije i Mađarske.

Vučić je istakao da će Pastora zapamtiti po jednoj reči, koju je izgovorio prvi put kada su gledali koliko je urađeno, i pričali o pruzi Beograd - Budimpešta.

Tanjug/Tara Radovanović
 

- Ištvan se okrenuo i rekao mi je - Aleksandre uradili smo onoliko, to je ta srpska reč koju su koristili srpski vladari jos u 19. veku, nije mogao bolju da pronađe - rekao je Vučić i naglasio da je Ištvan Pastor bio čovek koji je okupio i ujedinio sve nas i Srbe i Mađare.

Podsetio je da ga je poslednji put video pre 15 dana da je bio jak i stabilan, veseo, da je tada iz bolnice izašao uveren da će još dugo da poživi.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Vučić je naveo da je Srbija odlaskom Pastora izgubila prijatelja, brata, velikog političkog lidera i divnog čoveka i izrazio nadu da ono što je učinio niko neće moći da pogazi u budućnosti.

- Verujem i u našeg prijatelja Viktora Orbana, verujem u naslednike u porodici i političkoj partiji koju je predvodio Pastor - rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Dodao je da će Srbija pokazati koliko poštovanje je imala i koliko će imati prema njemu, jer će Pastor generacijama još živeti i biti poštovan, kako od Mađara tako i od Srba.

Govor je održao i mađarski premijer Viktor Orban.

Stigli i Vučić i Orban

Tanjug/Tara Radovanović
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na sahranu Ištvana Pastora u društvu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na ispraćaj lidera Saveza vojvođanskih Mađara došao je i Milorad Dodik.

Oproštaj prijatelja

Podsetimo, pre dva meseca, Pastora je u bolničkoj postelji u Subotici posetio predsednik Vučić, a potom je sa njim još jednom razgovarao.

Po rečima predsednika Vučića, Pastor mu je u njihovom poslednjem razgovoru tažio da izbori ne budu 24. decembra, jer je to Badnji dan za rimokatolike.

- Kad sam ga poslednji put video bio je vedar. On je najzaslužniji za kreiranje mađarsko-srpskih bratskih odnosa. Ući će u istoriju, Srbija će mu podići spomenik kakav zaslužuje. Izvukao je iz ralja sukoba svojom snagom srpski i mađarski narod - rekao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike