Tadić raskrinkao Aleksića! Koristi tajkunski novac za kupovinu političke moći u Srbiji (FOTO)

03.11.2023 | 09:50

Autor: Redakcija 24sedam

Tadić je izrazio šok i nezadovoljstvo postupcima Aleksića, koji je prvobitno zvao SDS da se pridruži NATO koaliciji, da bi kasnije povukao svoju ponudu

Copyright Tanjug

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDS), Boris Tadić, je javno optužio đilasovu perjanicu Miroslava Aleksića  sa liste "Srbija protiv nasilja", za pokušaj potkupljivanja članova njegove partije.

Tadić je izrazio šok i nezadovoljstvo postupcima Aleksića, koji je prvobitno zvao SDS da se pridruži NATO koaliciji, da bi kasnije povukao svoju ponudu navodeći kao razlog kašnjenje u odgovoru.

Tadić je detaljno opisao situaciju, navodeći da je, uprkos javnom pozivu SDS-u da se izjasni - što su i učinili - Aleksić iz liste "Srbija protiv nasilja" obavestio da ipak nema mesta za SDS.

Printscreen/X
 

 

Ovim postupkom, prema Tadiću, Aleksić je samo pokrio svoje prave namere, koje su uključivale potkupljivanje poslanika SDS-a poslaničkim mestima kako bi prešli u njegovu stranku, a ne iskrenu želju za formiranjem koalicije.

Printscreen/X
 

 

Tadićeva izjava otkriva dublje probleme u političkoj kulturi i sugeriše da Aleksić koristi "tajkunske pare" ne samo za političke manevre, već i za širi uticaj u Srbiji kupujući "sve živo".

Ko je pravi Aleksić, bivši Dinkićev pulen - onaj što se s Jeremićem kleo u KiM ili ovaj Đilasov "evropejac"

Miroslav Aleksić, trenutni predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS), ima bogatu političku prošlost u kojoj je bio član više stranaka, uključujući G17 Plus, Ujedinjene regione Srbije, NPS, i Narodne stranke. U političkim krugovima se 2017. godine pričalo da je Aleksić prodao svoju stranku NPS Vuku Jeremiću za znatnu sumu novca, što je pojava koja nije neuobičajena u tranzicionim političkim sredinama. Ove godine je izazvao pažnju javnosti napuštanjem Narodne stranke i ponovnim osnivanjem NPS uz podršku Dragan Đilasa.

Aleksićeva politička platforma izgleda se zalaže za kontroverzne politike u očima mnogih građana Srbije: priznavanje Kosova kao nezavisne države, uvođenje sankcija Rusiji i optuživanje Srbije za genocid u Srebrenici. Takve političke stavove obično prate oštre kritike, posebno unutar Srbije, gde su pitanja Kosova i regionalnih odnosa veoma emotivna i osetljiva.

U 2016. godini, Aleksić je bio predmet medijske spekulacije o mogućem imenovanju za ministra poljoprivrede u vladi Aleksandra Vučića. Dnevni list „Alo“ je 24. juna 2016. godine objavio članak pod naslovom "Devenport gura Aleksića za ministra poljoprivrede", u kome se navodi da je Aleksić, tada lider NPS i predsednik opštine Trstenik, bio kandidat za ministra poljoprivrede, i to po preporuci tadašnjeg šefa misije EU u Srbiji, Majkla Davenporta. Vučić je, međutim, odbio da Aleksić postane deo vlade.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Aleksić je takođe imao pravne probleme; osuđen je pravosnažno 10. novembra 2021. godine zbog vređanja i pretnji policajcima. Dodatno, bio je osuđen 15. februara 2021. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu zbog laganja o Andreju Vučiću i slučaju „Jovanjica“. U ovom slučaju, nije mogao da se pozove na imunitet koji poslanici imaju za teža krivična dela, jer su u pitanju bila dela manjeg obima.

Mediji su takođe izveštavali o Aleksićevim navodnim finansijskim malverzacijama dok je bio predsednik opštine Trstenik. List „Objektiv“ je 11. februara 2021. objavio članak pod naslovom "Jeremićev potpredsednik opljačkao Trstenik: Izvlačio milione preko tasta i tašte", gde se tvrdi da je Aleksić kroz nepotizam i korupciju izvlačio novac iz javnih fondova. U članku se navodi da je preko svoje NVO "Fond za unapređenje resursa građana" koju je osnovao sa tastom, Ljubišom Kneževićem, koji je postao šef ekspoziture Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku, izvlačio novac iz državnih institucija. U periodu od četiri godine, preko fiktivnih usluga NVO, navodno je iz državne kase izvučeno 685 hiljada evra.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam