Šefovi diplomatija EU o KiM sutra u Luksemburgu: Evo šta će od predloga biti na stolu

22.10.2023

20:30

0

Odnosi Beograda i Prištine biće jedna od tema

Šefovi diplomatija EU o KiM sutra u Luksemburgu: Evo šta će od predloga biti na stolu
Zgrada EU/Ilustracija - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak na sastanku u Luksembugu raspravljati o situaciji na Kosovu i Metohiji posle sukoba u Banjskoj i najnovije posete diplomatskih izaslanika EU i SAD Beogradu i Prištini, najavljeno je u sedištu Evropske unije u Briselu.

Odnosi Beograda i Prištine biće jedna od tema samita šefova država i vlada EU u četvrtak i petak u Briselu.

Glavna poruka debate šefova diplomatija u ponedeljak biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća, izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
 

Najavio je da će visoki predstavnik Borelj i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izvestiti ministre  o razgovorima obavljenim tokom vikenda u Beogradu i Prištini. 

- Stav visokog predstavnika Borelja je jasan - posle nasilja dve strane moraju da se vrate dijalogu po okriljem EU. Bez uspešnog završetka dijaloga neće biti evropske perspektive za Beograd i Prištinu, to mora biti jasno rečeno - izjavio je zvaničnik EU.

Na stolu neće biti konkretan predlog mogućih mera protiv Beograda

Prema njegovim rečima, u ponedeljak u Luksemburgu na stolu neće biti konkretan predlog mogućih mera protiv Beograda, ali, kako je rekao  "posle nasilja na severu Kosova sve opcije su na stolu".

- Nakon incidenta u Banjskoj, zahtevali smo od Beograda i predsednika Vučića da budu transparentni u vezi sa osobama odgovornim za napad. Intenzivno smo razgovarali i videćemo šta će biti stav zemalja članica - navodi zvaničnik EU.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, na ranijem internom sastanku u oktobru jedanaest zemalja članica je zatražilo uvođenja mera prema Srbiji, ako istraga o Banjskoj dokaže umešanost Beograda.

Tanjug/Dopisnik KiM
 

Nekoliko zemalja smatra da je potreban izbalansiraniji stav EU u merama prema Beogradu i Prištini.

- Neke zemlje smatraju da nije dobro što postoji politička asimetrija između Kosova i Srbije. Mere su uvedene za Kosovo jer smo smatrali da premijer Kurti nije ispunjavao obaveze koje je prihvatio u dijalogu, ali predstojeći sastanci će pokazati kakav je stav zemalja članica - navode evropski zvaničnici.

Ministri spoljnih poslova će u ponedeljak u Luksemburgu raspravljati o situaciji na Bliskom istoku, Nagorno-Karabahu i o ratu u Ukrajini i odnosima sa Kinom i zemljama Centralne Azije

Situacija na Kosovu biće jedna od tema samita lidera Evropske unije 26. i 27. oktobra, na kojem bi trebalo da budu usvojeni i zaključci o dijalogu Beograda i Prištine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike