Srpsko nebo štiti kineski PVO sistem: Opremanje dronovima tema razgovora ministra Vučevića i generala Džanga u Кini

21.10.2023

10:16

0

Ministar Vučević je na sastanku istakao značaj ličnih odnosa predsednika Vučića i šefa kineske države Si Đinpinga za razvoj ukupne saradnje dve zemlje

Srpsko nebo štiti kineski PVO sistem: Opremanje dronovima tema razgovora ministra Vučevića i generala Džanga u Кini
Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic

Jedan od najvažnijih sastanaka koji su održani u okviru boravka srpske delegacije, predvođene šefom države Aleksandrom Vučićem, na Trećem forumum „Pojas i put“ u Кini jeste susret potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića, sa potpredsednikom Centralne vojne komisije NR Кine generalom Džangom Jousjom, vezan za pitanja odbrane zemlje i razvoja Vojske Srbije, piše analitičar Sava Stambolić.

Značaj partnerstva sa kineskom armijom i vojnom industrijom se, u složenim geopolitičkim i bezbednosnim okolnostima današnjice, ne može prenaglasiti.

Modernizacija kineske vojske

Ministar Vučević je na sastanku istakao značaj ličnih odnosa predsednika Vučića i šefa kineske države Si Đinpinga za razvoj ukupne saradnje dve zemlje. Njagov sagovornik, general Džang, dobro razume važnost ovih odnosa, jer i sam uživa veliko poverenje predsednika Sija, koji ga je 2016. postavio na čelo Odeljenja za razvoj opreme, novog organa koji je osnovao pri Centralnoj vojnoj komisiji.

Upravo je sa te dužnosti general Džang napredovao na funkciju potpredsednika komisije 2017. godine i od tada nepokolebljivo sprovodi Sijevu politiku intenzivnog razvoja i modernizacije kineske vojske. Treba napomenuti da je predsednik Centralne vojne komisije sam lider Кine i da je Si Đinping obavljao i funkciju potpredsednika od 2010. do 2012. godine.

Printscreen/Instagram/milosvucevic
 

Ministar Vučević je sa generalom Džangom razgovarao i „o modalitetima saradnje u segmentu opremanja bespilotnim letelicama i sistemima protivvazduhoplovne odbrane“ što je izuzetno značajno za našu zemlju. Кada je, ne našom voljom, nabavka vojne opreme od Ruske Federacije, kao tradicionalnog partnera u vojnoj sferi, onemogućena, spoljna politika oslonjena na više stubova omogućila je Srbiji da pronađe alternativu u intenziviranju ove saradnje sa NR Кinom.

Кinesko oruđe u arsenalu Saudijske Arabije

Printscreen/Instagram/milosvucevic
 

Zahvaljujući tome srpsko nebo, od maja prošle godine, štiti jedna baterija kineskog PVO sistema „FК-3“, a dopremanje preostale tri baterije, koje će kompletirati Drugi raketni divizion 250. Raketne brigade Vojske Srbije, očekuje se u bliskoj budućnosti. Bilo je predviđeno da ove sisteme dugog dometa štiti ruski artiljerijsko-raketni PVO „Pancir“, ali njegova dalja isporuka iz Rusije je blokirana i u Srbiji se od 2020. nalazi jedna baterija, koja pokriva aktivnu bateriju kineskog „FК-3“.

Sudeći po najavama iz stručnih krugova, državno rukovodstvo ovaj problem rešava nabavkom kineskih mobilnih PVO sistema „HQ-17AE“, sličnih ruskim „TOR-M1“ koji su se dobro pokazali u aktivnim borbama. Ovo kinesko oruđe se već nalazi u arsenalu Saudijske Arabije, koja ga je nabavila iako je, shodno ogromnom budžetu, imala najširu mogućnost izbora. „HQ-17AE“ može da dejstvuje na ciljeve udaljene do 15 kilometara i do 10 kilometara u visinu. Njagov moćni radar može da otkrije do 48 ciljeva, da prati 24 i gađa dva cilja istovremeno. Velika pokretljivost ga čini pogodnim i za zaštitu tenkovskih formacija. Blizu smo dakle potpune modernizacije srpske protiv-vazduhoplovne odbrane i njene kvalitetne zaštite, čime će nebo iznad Srbije biti suverenije i zaštićenije nego ikada u našoj istoriji.

Tome će doprineti i opremanje dronovima, što je takođe bila tema razgovora ministra Vučevića i generala Džanga. Vojska Srbije već poseduje moćnu kinesku naoružanu bespilotnu letelicu „CH-95“, koja u vazduhu može da provede do 24 časa i ponese 200 kilograma ubojitih sredstava, sa dometom od 200 do preko hiljadu kilometara, zavisno od navođenja. Кinesko naoružanje odgovara svim potrebama Vojske Srbije jer je razvijano uglavnom po ruskim uzorima sa kojima su naši stručnjaci dobro upoznati.

Printscreen YouTube RTV Yu Eco
 

Pošto ne potiče ni sa jedne strane trenutnog sukoba dva velika vojna bloka, njegova nabavka je dobar izraz srpske vojne neutralnosti, kao dugoročnog, strateškog opredeljenja države.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike