Je l' ovo Stejt department priznao da je pogrešio?! "Srpske snage povukle su se sa administrativne linije prema KiM"

04.10.2023 | 08:05

Prethodno je bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objasnio kako je zvanični Vašington zapravo pogrešio u vezi s nagomilavanjem srpske vojske

Copyright Profimedia

Američki Stejt department saopštio je danas da je od 29. septembra primetno povlačenje srpskih vojnih snaga sa administrativne linije prema KiM.

- Pratili smo raspoređivanje napredne srpske artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica. Pozvali smo Srbiju da povuče snage sa granice i da smanji tenzije - izjavio je na brifingu za novinare zamenik portparola Stejt departmenta Vedent Patel.

- Primetili smo izvesno povlačenje snaga i materijala duž granice Kosova od 29. septembra i očekujemo da Srbija nastavi korake deeskalacije, uključujući i dalje povlačenje snaga do ili ispod istorijskih normi - dodao je on.

Zamoljen da prokomentariše hapšenje osumnjičenog za pogibiju pripadnika tzv. kosovske policije i izazivanje tenzija tokom oružane akcije u selu Banjska, Patel je rekao da je Stejt department upoznat sa tim informacijama.

- Videli smo te izveštaje, ali nećemo se mešati u istražni postupak. Kao što smo rekli, znamo da je napad bio dobro koordinisan i planiran i svi koji su bili uključeni u planiranje i izvođenje ovog napada moraju biti izvedeni pred lice pravde - poručio je Patel.

Podsetimo, prethodno je bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objasnio kako je zvanični Vašington zapravo pogrešio u vezi s nagomilavanjem srpske vojske.

Grenel je objavio da, na osnovu informacija koje je dobio iz Stejt departmenta, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi nije koristio najnovije informacije o broju pripadnika srpskih snaga na administrativnoj liniji sa KiM, odnosno da je pogrešno rekao da je došlo do gomilanja snaga u trenutku kada je u toku bilo njihovo povlačenje.

To je izazvalo oštre reakcije Zapada, na čelu sa SAD, pa je tako to pitanje bilo postavljeno i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tokom intervjua na CNN-u sa američkom novinarkom Kristijan Amanpur. Takođe, i ministar odbrane Srbije i načelnik Generalšatab Vojske Srbije održali su povodom toga vanrednu konferenciju za medije na kojoj su demantovali da Srbija gomila trupe na administrativnoj liniji.

 

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug