Eparhija raško-prizrenska reagovala na presudu Todosijeviću: Prekršen briselski dogovor!

25.08.2021

14:52 >> 16:34

0

Autor: A. B.

Izražavajući najveću zabrinutost zbog ove odluke i posledica koje ona može da izazove na međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji, apeluje da se nađu svi

Eparhija raško-prizrenska reagovala na presudu Todosijeviću: Prekršen briselski dogovor!
Copyright Printscreen / Youtube

Odluka Apelacionog suda u Prištini da se srpski poslanik Ivan Todosijević osuđuje na dve godine zatvora povodom njegovih izjava u javnosti o Račku, izazvala je ozbiljnu zabrinutost i uznemirenje među našim narodom na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas Eparhija raško-prizrenska SPC.

– Ne samo da je reč o potpuno nesrazmernoj presudi, već je prekršen dogovor u Briselu da u sudskim predmetima nad srpskim građanima moraju biti angažovana dvoje sudija srpskog i jedan albanskog porekla kako bi se izbegle jednostrane odluke, dok je u donošenju ove presude u sudskom veću sedelo troje sudija kosovskih Albanaca – navela je Eparhija raško-prizrenska.

– Dok se Srbima meri svaka reč, kosovski lideri bez ikakvih problema iznose stavove o srpskom narodu koji podstiču na gotovo svakodnevne incidente koji ugrožavaju opštu bezbednost i vređaju naš narod koji ovde 20 godina živi pod konstantnom etničkom diskriminacijom – stoji u saopštenju.

Kako se ističe, Eparhija raško-prizrenska, izražavajući najveću “zabrinutost zbog ove odluke i posledica koje ona može da izazove na međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji, apeluje da se nađu svi pravni načini kako bi se nepravedna odluka promenila”.

Pročitajte još:

– Napominjemo da su kosovske institucije veoma selektivne u pravosuđu kada je reč o slučajevima koji se odnose na pripadnike srpskog naroda jer se, na primer, odluka Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani bez ikakvih pravnih posledica ignoriše od strane institucija već pet godina, iako je reč o otvorenom kršenju zakona. Etnička jednostranost i isključivost u pravosuđu ozbiljno narušava poverenje u institucije i nimalo ne vodi unapređenju međunacionalnih odnosa – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike