Za vreme Vučevića, kao gradonačelnika Novog Sada, za muslimane počele da se organizuju bajramske sofre

12.07.2023

13:53

0

O tome koliko je Novi Sad grad otvorenog srca za pripadnike muslimanske vere svedoče možda najbolje reči Seada ef. Nasufovića reisa-ul-uleme Islamske zajednice Srbije

Za vreme Vučevića, kao gradonačelnika Novog Sada, za muslimane počele da se organizuju bajramske sofre
Copyright Dnevnik/Jaroslav Pap

Jedno od obeležja multikulturalnosti čitave Srbije, pa i Vojvodine jeste i značajno prisustvo muslimanskog stanovništva. Iako se, iz logičnih razloga, najveći deo građana naše zemlje islamske veroispovesti vezuje za jugozapadne delove Srbije, Rašku oblast i prostor oko Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Prijepolja, zatim za područje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, kao i za Preševo i Bujanovac, muslimanskog življa ima i u Novom Sadu i celoj Vojvodini. Subotica čak ima i Muhadžir-džamiju, otvorenu 2008. godine.

Novi Sad, pak, u vreme kada je gradonačelnik bio sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević pretvorila je u tradiciju praksu da se za velike muslimanske praznike: Ramazanski i Kurban bajram organizuju bajramske sofre koje su počele da nose i lep i simboličan naziv Ulica otvorenih srca, navodi Boris Stojkovski, istoričar u svom autorskom tekstu za Dnevnik.

Printscreen/YouTube
 

Reis Nasufović: Najdraži čovek za bolju budućnost jeste Vučević

O tome koliko je Novi Sad grad otvorenog srca za pripadnike muslimanske vere svedoče možda najbolje reči Seada ef. Nasufovića reisa-ul-uleme Islamske zajednice Srbije. On je na bajramskoj sofri priređenoj još 5. jula 2016. godine rekao: 

- Nama najdraži čovek na putu uspeha i nade za bolju budućnost naše zajednice jeste gradonačelnik Miloš Vučević sa kojim se već treći put susrećem i svaki susret me iznova raduje, kao i dolazak u Novi Sad.

Intenzivne i bliske veze Grada Novog Sada i Islamske zajednice Srbije posvedočene su i od strane ambasadora Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhameda Jusufspahića koji je bio više puta gost tadašnjeg gradonačelnika Vučevića, i njih dvojica su isticali međuverski sklad i multikulturalnost kao vrhunske ciljeve kojima se teži u Novom Sadu. 

Ministar odbrane Vučević vojnog imama Jusufspahić unapredio u potpukovnika

Ovakvu praksu Miloš Vučević je nastavio i kao ministar odbrane. Pored redovnih čestitki muslimanskim vernicima za njihove najveće praznike, ministar Vučević je više puta od strane najuglednijih predstavnika islamske verske zajednice bio hvaljen zbog svojih brojnih kvaliteta, kao i izuzetne saradnje sa muslimanima. Početkom ovde godine, na predlog načelnika generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, a naredbom ministra odbrane Miloša Vučevića muftija beogradski Islamske zajednice Srbije i glavni vojni imam Vojske Srbije Mustafa Jusufspahić unapređen je u čin potpukovnika. 

Ovakvi potezi sa obe strane ohrabruju i pokazuju da je zajednički život i međusobno poštovanje ne samo moguće, već da se u Novom Sadu i Srbiji izuzetno poštuje jedna od najznačajnijih civilizacija u istoriji čovečanstva.

Boris Stojkovski, istoričar

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike