Brnabić: Bio je ovo naporan, ali dobar dan u Briselu

04.07.2023 | 17:50

"Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja", rekla je Brnabić.

Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u Briselu imala naporan, ali dobar dan, da je sa dva predsednika - Evropskog saveta i Evropske komisije i sa tri komesara razgovarala o šest tema, od kojih je jedna bila situacija na KiM.

Ona je novinarima, nakon panela "DA, ALI: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji" rekla da su svi u Uniji zabrinuti zbog situacije na KiM, kao i da razumeju napore Srbije da uprkos stalnim provokacijama sačuva mir i stabilnost.

"Stabilnost nam je u životnom interesu, nadam se sardanji sa partnerima. Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja, od evrointegracija do svega ostalog", rekla je ona.

Prema njenim rečima, osim o KiM i regionalnoj stabilnosti, sa predstavnicima EU je razgovarala o evrointegracijama, za koje je rekla da će Srbija dati sve od sebe da otvori klaster do kraja godine o ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava i energetici, energetskoj tranziciji i zelenoj tranziciji.

"Dogovorili smo da imamo dodatne sastanke i da ćemo u oktobru ili novembru imati novi izveštaj o napretku. Razgovarali smo i o usklađivanju sa zajednoičkom spoljnom bezbednosnom politikom i pitanju kada ćemo uvesti sankcije. Objasnila sam našu poziciju i da smo se uskladili sa vrednostima jer smo osudili agresiju, ali da postoje razlozi zašto ne želimo da uvdemo sankcije. To poglavlje u našim pregovorima nije ni otvoreno, niti se to od nas zahteva u pregovorima", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u pregovorima se postepeno usklađuje politika Srbije sa politikom EU. 

"Nadam se da ćemo otvoriti bar klaster broj tri. Sa Varheljijem sam razgovarala da dalje implementiramo reforme gde kasnimo u oblasti prava i medijske strategije. Moramo da završimo i posao u smislu anbandlinga, tu smo usvojili novi predlog zakona kako to razdvajanje da funkcioniše. Biće velika stvar ako to pre oktobra uradimo", zaključila je Brnabić.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c882/hd/64c4e9aeb45738d81958c882.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c882",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/963920_t_1646058174.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug