Đurđev: Istorijski arhiv Grada Novog Sada trajni legat požrtvovanog rada Miloša Vučevića kao gradonačelnika

29.06.2023

11:52

0

Dokumenti koji se nalaze u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Grada Novog Sada obuhvataju vremenski period od sredine 18. veka do današnjih dana

Đurđev: Istorijski arhiv Grada Novog Sada trajni legat požrtvovanog rada Miloša Vučevića kao gradonačelnika
Copyright Dnevnik

Teško je pobrojati koliko je objekata u oblasti kulture renovirano i novoizgrađeno u periodu kada je dužnost gradonačelnik Novog Sada obavljao Miloš Vučević.

- Svakako vredi napomenuti veličanstveni objekat Baletsko-muzičke škole, izgradnju i obnovu brojnih objekata kulture, (Muzej Novog Sada, Atelje 61, Gradska biblioteka), rekonstrukcija devet objekata u Kulturnom distriktu, rekonstrukcija kulturnih stanica: KS „Bukovac“, KS „Rumenka“, KC „Radnička 20“, Kulurni distrikt, KS „Eđšeg“, izgradnja KS „Barka“ i KS „Svilara“. Pored toga, otvorene su tri potpuno nove ustanove kulture: KC „Rumenka“, Mađarski kulturni centar i Dečiji kulturni centar. Kruna svih ovih akcija bila je titula evropske prestonice kulture koju je Novi Sad osvojio više nego zasluženo.

Dnevnik
 

Istorijski arhiv šest decenija bio smešten u vojnoj kasarni

Jedan od najimpresivnijih objekata na polju zaštiti kulture u čitavoj Republici Srbiji, svakako je zdanje Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Ova ustanove kulture je osnovana rešenjem Narodnog odbora grada Novog Sada  21. maja 1954. godine. Ta 1954. godina bila je presudna u kulturnoj istoriji i razvoju Novog Sada.  Osim Arhiva, te godine rad su počeli još Poljoprivredni i Filozofski fakultet, Muzej grada Novog Sada i svojevrsni otvoreni univerzitet – Tribina mladih. Od tada, Novi Sad je nastavio da cveta i buja sa još većim intezitetom.

Kao privremeno rešenje za radne prostorije i depoe, novoosnovanom Arhivu su tada dodeljeni objekti na Petrovaradinskoj tvrđavi. U pitanju su bili objekti koji su prevashodno služili kao vojne kasarne i bivši studentski dom, što jasno navodi na zaključak da nisu ispunjavali ni minimum uslova za odgovarajuće čuvanje arhivske građe. Ovo privremeno rešenje potrajalo je decenijama. Ostaje veliko pitanje, iako su gradski oci dobro znali za probleme u svakodnevnom radu, zašto Arhiv nije skućen ranije, već se čekalo preko šezdeset godina. Kako ovo pitanje nije rešeno čak i u vremenu posle donošenje pogubnog ustava iz 1974. godine?

Miloš Vučević u ključnim momentima davao podršku na polju završetka i opremanja objekta

Dnevnik/F. Bakić
 

Dokumenti koji se nalaze u fondovima i zbirkama Istorijskog arhiva Grada Novog Sada obuhvataju vremenski period od sredine 18. veka do današnjih dana, i predstavljaju neprocenjiv  izvor podataka značajnih za političku, kulturnu, privrednu a samim tim i crkvenu istoriju Novog Sada i okolnih opština. Decenije čuvanja u neadekvatnim uslovima doprinele su  značajnim oštećenjima građe.

Zahvaljujući ogromnom naporu Grada Novog Sada, izgradnja novog Arhiva započeta je u novembru 2011. godine i trajala je do decembra 2014. godine. Zatim je usledilo opremanje objekta, kancelarijskim i drugim materijalom. Arhiv je dobio najmodernije sisteme protiv-požarne zaštite, pokretne police i uslove za rad koje retko koji arhiv ima ne samo u Srbiji već i u širem okruženje. Svega ovog ne bi bilo da nije Miloš Vučević u ključnim momentima davao ogromnu podršku na polju završetka i opremanje objekta. Time je još jednom pokazao da je političar koji je bio gradonačelnik svih građana Novog Sada i da je dobro razumeo i shvatao značaj zaštite i očuvanja kulturne baštine Novog Sada. 

nsuzvio.rs/Pavle Pejić
 

Danas Istorijski arhiv Grada Novog Sada, predstavlja svojevrstan centar kulture ne samo za gradsku četvrt Podbaru u kojoj se nalazi već i za sam Grad Novi Sad. Sve će ovo ostati kao trajan legat požrtvovanog rada i dubokog promišljanja Miloša Vućevića.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike