Predsednik upozorio: Na Severu Kosmeta svaku noć vri, deca su spremna da ginu jer neće da trpe Kurtijev teror - to moramo da sprečimo

15.06.2023

12:41

0

Sam si priznao da si pregazio sporazum, samo što ti to ne znaš, jer ti ne čitaš dokumenta, jer te to ne interesuje, poručio je Vučić Kurtiju

Predsednik upozorio: Na Severu Kosmeta svaku noć vri, deca su spremna da ginu jer neće da trpe Kurtijev teror - to moramo da sprečimo
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas na ozbiljnost situacije na Kosovu i Metohiji, navodeći da ni srpska deca više ne mogu da trpe Kurtijev teror.

Govoreći o jučerašnjoj situaciji, predsednik Srbije je rekao da se prema kosovskim specijalcima koji su juče privedeni na teritoriji centralne Srbije, naša država ponaša kao odgovorna država.

Tanjug printscreen
 

- Da uzmemo da je Kurti sve rekao istinu, a znamo da govorimo o čoveku kome istina nije draga, on je sam priznao da je prekršio sve norme međunarodnog prava. On je rekao da su oni bili 300 metara unutar teritorije administrativne linije. Oni nemaju pravo tu da budu uopšte, po Vojno-tehničkom sporazumu koji imamo potpisan. Oni kada priđu na kilometar moraju da prijave KFOR-u 36 sati ranije. A šta ste radili sa dugim cevima tamo? Hoćete da kažem šta nam govore ovi koji su uhvaćeni? "Meni ne radi GPS, ne znam, ja sam tražio pečurke..." Nisu oni uhvaćeni 10 metara u našoj teritoriji, da ih je neko čekao u zasedi nego mnogo mnogo dalje. Šta radite sa dugim cevima, što gazite sporazum? Sam si priznao da si pregazio sporazum, samo što ti to ne znaš, jer ti ne čitaš dokumenta, jer te to ne interesuje - rekao je Vučić i objasnio:

- Ja sam ponudio ne samo da pogledaju sve snimke, pošto je on rekao da su to uradili srpski vojnici. Srpski vojnici od tog mesta nisu bili bliže od 19 kilometara kopnenim putem. Mi smo spremni da damo kompletnu evidenciju, sve snimke, da se sve vidi. Ponudili smo - Lica koja su uhapsila, da dovedu eksperta, da dovedu svoje poligrafiste. Da im postave dva pitanja - jeste li ulestvovali u hapšenju ovih lica i jeste li ih uhapsili na teritoriji centralne Srbije ili AP Kosova i Metohije. I sva lica su spremna da odgovore na ta pitanja. Zašto bi to nama biklo potrebno, da izazovemo gvavobolju. Da je neko hteo da izazove incident on bi to rešio na drugačiji način, a ne da ih hapsi bez ispaljenog metka, bez ijednog šamara, bez ičega. Na ovakav način se ponaša ozbiljna država, a ne kvazi države koje divljaju tako što unakaze nekoga samo zato što im se ne sviđa. I pitao sam danas zašto su ljudi u pritvoru, pošto svi kažu da ništa nisu uraduli, pošto KFOR kaže da ništa nisu uradili, da su sedeli. Da ih je NATO uvukao u taj krug, da nikog pipnuli nisu, zašto su izubijani, uhapšeni, nema odgovora. Zašto je neko doneo odluku da se zabrani ulaz srpskoj robi na KiM? Što se pravite naivni? Znaju oni svi sve, razumeju sve, nego, to je njihovo čedo, protiv pravno napravljeno 99. godine, pa onda formalizovano 2008. godine u divljanju nad Srbijom bez odluke SB Ujedinjenin nacija. Pogazili sve međunarodne norme i sada moraju sebe da spasavaju od svega toga, i zato ne možete to da kažete jasno i glasno i zato smo mi u tako teškoj poziciji. 

Tanjug/Zoran Žestić
 

Predsednik je istakao da više niko neće da trpi Kurtijev teror.

- I lično da kažem, ne mogu to više fizički da izdržim, ja noćima ne mogu da spavam, jer ja za razliku od vas znam šta se zbiva noću na sevetu Kosova, bukvalno sve vri. Deca su spremna da poginu od 12, 13 i 14 godina, siti su Kurtija. To moramo da sprečimo! Siti su Kurtija, siti su laži svih mogućih. Noćas kada im je išla policija, negde pored Lepovića, deca su jurila kola, od 12,13 godina... Neće više niko da ih trpi, ni njih ni njihov teror. Samo što neko mora da vidi i mora da razume. I sad ćete da kažete - nećete da dobijate hleb iz Raške? Šta će da jedu? 80 posto hleba dobijaju iz Raške. Užasno teška situacija za nas, trudimo se da sačuvamo mir, ali imamo posla sa ljudima koji ne žele da bude mira - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike