Srbi istrajni: Deseti dan ispred Opštine u Zvečanu

05.06.2023

08:20 >> 10:24

0

Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović

Srbi istrajni: Deseti dan ispred Opštine u Zvečanu
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova i Metohije u kojima im je onemogućen rad otkad su specijalci kosovske policije zauzeli te objekte. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.

Potpisima kod bodljikave žice ispred vojnika Kfora zaposleni u Opštini Zvečan su i ovog jutra na početku nove radne sedmice potvrdili da su došli na vreme na posao iako im je već drugu sedmicu onemogućeno da dođu do svojih kancelarija u opštinama koje su zauzeli specijalci kosovsle policije.

Noć je protekla mirno u Zvečanu a veći broj građana počeo je da pristiže na proteste nešto pre sedam časova.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

 

Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Današnji dan obeležiće i poseta Prištini Specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i Specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. Ne zna se da li će nakon Prištine oni otići i na sever Kosova i Metohije.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Takođe, Bela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Juče je na zahtev NATO Turska počela sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu i Metohiji.

- Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa 65. mehanizovane pešadijske brigade se raspoređuje na Kosovo - navelo je tursko ministarstvo na Tviteru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike