Orlić: Bratski odnos Gvineje i Srbije još od borbe za nezavisnost!

06.04.2023

19:10

0

Orlić je poručio da Embalova nova poseta Beogradu predstavlja snažan impuls za dalje intenziviranje sveukupne saradnje i jačanje već kvalitetnog dijaloga na svim nivoima

Orlić: Bratski odnos Gvineje i Srbije još od borbe za nezavisnost!
Vladimir Orlić - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Republike Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom i iskazao zadovoljstvo zbog tradicionalno prijateljskog i bratskog odnosa dve zemlje i naroda, koji datira još iz perioda borbe za nezavisnost i slobodu naroda Gvineje Bisao.

Orlić je poručio da Embalova nova poseta Beogradu predstavlja snažan impuls za dalje intenziviranje sveukupne saradnje i jačanje već kvalitetnog dijaloga na svim nivoima, a ukazao je i na simboličku vrednost susreta sa predsednikom Gvineje Bisao u Domu NS RS, zdanju u kojem je 1961. godine održan prvi, osnivački samit Pokreta nesvrstanih zemalja. 

Predsednik Embalo je pozdravio odlične odnose dve države, kao i činjenicu da će uskoro biti obeležena 50. godišnjica njihovog uspostavljanja. 

On je izrazio zadovoljstvo zbog formiranja Poslaničke grupe prijateljstva sa Gvinejom Bisao u NS RS, kao i spremnost za dodatno unapređenje parlamentarne saradnje i poručio da „bratska Srbija“ može da računa na podršku njegove zemlje po svim važnim pitanjima.

Orlić je zahvalio predsedniku Embalou jer u svakoj prilici iskazuje poštovanje prema Srbiji i jasnom srpskom stavu o neprikosnovenosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao temeljnih principa, a zatim čestitao Embalou na potpisivanju važnih sporazuma između vlada Srbije i Gvineje Bisao, kao i na preuzimanju dužnosti predsedavajućeg Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih zemalja (ECOWAC).

Predsednik Narodne skupštine je izrazio uverenje da će Srbija moći da računa na podršku svojih prijatelja u kandidaturi za domaćina EXPO 2027, što je predsednik Embalo i potvrdio. Tokom sastanka je iskazana snažna opredeljenost Srbije da sa Gvinejom Bisao, na osnovama uzajamnog poštovanja i uvažavanja, posvećeno jača saradnju u ekonomiji, kulturi, obrazovanju i svim drugim oblastima od obostranog interesa.

- Čuli ste danas i od predsednika Republike Aleksandra Vučića i od ministara u Vladi Srbije, a isto potvrđujemo i mi u Nardnoj skupštini, spremni smo da i lično doprinosimo razvoju naše saradnje u svakom pogledu i da naše savezništvo, prijateljstvo i bratstvo dodatno učvršćujemo i u budućnosti - rekao je Orlić.

Sastanku sa predsednikom Republike Gvineje Bisao prisustvovala je i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Snežana Paunović, kao i narodni poslanik Đorđe Todorović, oboje članovi PGP sa Republikom Gvinejom Bisao u NS RS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike