EU zabrinuta da ne izgubi uticaj u regionu posle sporazuma iz Vašingtona o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine

02.10.2020

13:24 >> 13:08

0

Suzana Grubješić ističe da bi za Srbiju bilo najbolje da su EU i SAD koordinirane i da se razgovori o KiM vode u istom pravcu

EU zabrinuta da ne izgubi uticaj u regionu posle sporazuma iz Vašingtona o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Brisel ne treba da zazire od Vašingtonskog sporazuma, već da preuzme i primeni sve dobre stvari iz tog dogovora kako bi dijalog Beograda i Prištine dobio novu dinamiku, smatra Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Ona primećuje zabrinutost EU da ne izgubi uticaj u regionu posle sporazuma iz Vašingtona o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, ali napominje da se uticaj gubi kada se neko povuče, a drugi ”uskoči” na njegovo mesto.

-Da se to ne bi desilo, EU bi morala da se mnogo više angažuje u čitavom regionu i da konačno pređe sa reči na dela i da umesto perspektive članstva čujemo i nešto konkretnije, rekla je Grubješić za Tanjug.

U tom kontekstu je, kaže, raduje najavljeni investicioni i ekonomski plan za Zapadni Balkan koji će, kako je najavljeno, biti predstavljen u oktobru.

-Očekujem da uz to i uz dolazak DFC, ovaj region konačno počne da izlazi iz začaranog kruga niskog dohotka i odlaska mladih, navodi Grubješić.

Ističe da bi za Srbiju bilo najbolje da su EU i SAD koordinirane i da se razgovori o KiM vode u istom pravcu – ka postizanju održivog i kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine.

-Jedino takvo rešenje može da doprinese dugoročnom miru i stabilnosti u regionu. Sve izvan toga će biti teško sprovodivo, smatra Grubješić.

Nastavak dijaloga u Briselu je pod znakom pitanja jer Priština odbija da razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), a Grubješić kaže da Brisel ne sme da podlegne pritiscima Prištine da se ne razgovara o ZSO i naglašava da to pitanje ne može i ne sme da se zaobiđe jer je deo Briselskog sporazuma iz 2013.godine, čiji je garant bila EU.

-To pitanje je na agendi koja je unapred dogovorena. Očekujem da će se naći na dnevnom redu, ali ne u smislu novih dogovora već početka realizacije onog što je već dogovoreno. Mehanizmi pritiska na Prištinu postoje, ali je pitanje političke volje i procene da li žele da ih primene, napominje Grubješić.

Na pitanje da li razvoj odnosa Srbije i SAD može da utiče na proces EU integracija Srbije i da ima mišljenja da bi to moglo da koči otvaranje pregovarčkih poglavlja, Grubješić kaže evropski put Srbije ne koči odnos sa Vašingtonom već to što nema sporazuma između Beograda i Prištine, kao i nedostaci koji su navedeni u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije, sprovođenu medijske strategije…

-To su stvari na koje Srbija treba da se fokusira, navodi Grubješić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike