Strah od poljuljanog rejtinga: Kurti progonom Srba pokušava da sačuva biračko telo

30.03.2023

11:10

0

Uoči nove runde razgovora između Beograda i Prištine u Briselu, Aljbin Kurti ponovo je pribegao radikalizovanju situacije ne bi li obesmislio dijalog

Strah od poljuljanog rejtinga: Kurti progonom Srba pokušava da sačuva biračko telo
Aljbin Kurti - Copyright AP Photo/Franc Zhurda

Krug oko premijera Kosova polako se zatvara, a najviše ga plaši, i to s razlogom, činjenica da je došao na vlast kao protivnik dijaloga s Beogradom i ZSO, ističe Srđan Graovac Iz Centra za društvenu stabilnost, dok predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša ocenjuje da je Kurtijeva partija u fazi slabljenja, jer su pojedini članovi napustili Samoopredeljenje, piše Politika.

Uoči nove runde razgovora između Beograda i Prištine u Briselu, 4. aprila, premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti ponovo je pribegao radikalizovanju situacije ne bi li obesmislio dijalog, ali i umirio uzavrele strasti na albanskoj političkoj sceni. Tako je predsedniku privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću prekjuče stigao poziv da se u ponedeljak, 3. aprila, javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena zvanična presuda.

Potom je istog dana na administrativnom prelazu Jarinje uhapšen bivši policajac Miljan Jovanović, koji se sa suprugom i dvoje maloletne dece vraćao iz Raške. On je juče tek nakon celonoćnog zadržavanja pušten na slobodu, a navodno je u pitanju bila greška.

Nova zastrašivanja Srba mogle bi da se tumače i kao posledica Kurtijevog straha zbog poljuljanog rejtinga i toga što se opozicija žestoko protivi evropskom predlogu i formiranju ZSO, na čemu insistira Zapad.

Tako su demonstranti predvođeni Socijaldemokratskom partijom u subotu na protestu u Prištini bacali dimne bombe na zgradu vlade. Tokom protesta, zastave Kosova ispred vlade zamenjene su belim jer one, kako su naveli, simbolizuju predaju Kurtija.

Manevarski prostor Kurtija je sve manji

Iz Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac ocenjuje za "Politiku" da Kurti nastoji da zadrži onaj deo biračkog tela koji ga inače podržava.

"Pojačavanje antisrpskog narativa u medijima, snažnu antisrpsku retoriku, nacionalističku retoriku, povezanu sa hapšenjima Srba i napadima na njih Kurti obilato koristi ne bi li zadržao ekstremistički deo albanskog biračkog tela na KiM", kaže Graovac i dodaje da je Kurtijevo stanovište da nema drugog načina da u ovim okolnostima sačuva to biračko telo, osim pojačavanjem nacionalne retorike i progonom Srba.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Vučić i Kurti u Briselu na sastanku sa Boreljom i Lajčakom

 

Graovac navodi da se krug oko Kurtija polako zatvara i da je njegov manevarski prostor sve manji.

Ono što njega najviše plaši, i to s razlogom, jeste činjenica da je došao na vlast kao protivnik dijaloga s Beogradom i ZSO i da je u pravom smislu te reči palio institucije u znak protesta protiv bilo kog postignutog sporazuma u Briselu.

"Ovim ponašanjem, prihvatanjem pregovora i ZSO, on je faktički dao municiju opoziciji koja ga upravo na tom pitanju neprekidno napada. To je ključno pitanje na kom se lomi Aljbin Kurti", ukazuje Graovac.

Kada ga opozicija napada da nije dovoljno patriota i da je odustao od nacionalnih interesa, njegovi potezi su suštinski logični i imaju više ciljeva.

Hapšenjem Srba pokušava da isprovocira reakciju Beograda

"Potez hapšenja Srba usmeren je prema unutrašnjoj albanskoj političkoj sceni da predstavi Kurtija kao patriotu, kao i da se izbori za glasove ekstremističkih Albanaca, ali je usmeren i na pokušaj da se Beograd natera da odustane od pregovaračkog procesa", ističe Graovac.

Kada je reč o poslednjim potezima Prištine, Graovac upozorava da će ovakvih koraka biti sve više.

kuvendikosoves.org
Aljbin Kurti za skupštinskom govornicom na kojoj je amblem UČK

 

"On na taj način pokušava da vrši pritisak na srpsku stranu, na prvom mestu na predsednika Aleksandra Vučića, jer hapšenjem Srba pokušava da isprovocira reakciju Beograda da se odustane od ovog pregovaračkog procesa, jer Kurti nevoljno vodi ove pregovore", ističe Graovac.

On ocenjuje i da je Kurti prihvatio formiranje ZSO, ali ne zna se da li će on to sprovesti u delo.

Govoreći o žestokom protivljenju albanskih političara i javnosti formiranju ZSO, Graovac objašnjava da u Prištini postoji ekstremističko raspoloženje i stav da s Beogradom ni o čemu ne treba pregovarati, sem eventualno o tome kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

Beriša: Samoopredeljenje u fazi slabljenja

Dan posle protesta u Prištini Aljbin Kurti otišao je u jednodnevnu radnu posetu Tirani.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša kaže da je Kurti posetio Tiranu kako bi dobio podršku premijera Albanije za onaj deo koji se odnosi na politiku koja se vodi van Kosova.

"To je pokušaj da se približi Rami, jer ipak je Rama u principu priznati političar u svetu i ideja mu je bila da se njemu približi. To nije nikakvo iznenađenje bez obzira na unutrašnja politička pomeranja koja se događaju", navodi Beriša.

 

Dodaje da je Kurtijeva partija u fazi slabljenja, jer su pojedini članovi napustili Samoopredeljenje.

"To je dokaz da se oni ne slažu s tim što je on prevario svoje biračko telo i sada pokušava da opstane u životu", kaže Beriša.

Komentarišući optužbe iz redova opozicije na račun Kurtija zbog toga što je prihvatio da formira ZSO, ističe da osim aktivnosti Socijaldemokratske partije, sve ostalo služi za internu unutrašnju upotrebu zato što su Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova svojevremeno prihvatili formiranje ZSO prema sporazumu iz 2013. i 2015. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike