Stoltenberg: Misija KFOR-a na KiM važna zbog mira i stabilnosti

07.03.2023

14:12

0

Sekretar NATO pozdravio je napredak u dijalogu i to ocenio kao istorijsku priliku da se stvori dugotrajni mir u regionu

Stoltenberg: Misija KFOR-a na KiM važna zbog mira i stabilnosti
Jens Stoltenberg - Copyright Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je Misija KFOR-a na KiM važna zbog mira i stabilnosti.

''Prisustvo NATO-a kroz misiju KFOR-a na severu Kosova je važno, pošto tako podržavamo diplomatske napore Evropske unije. Pozdravljam napredak u razgovoru između Beograda i Prištine. uz posredstvo EU, pošto je to jedini validni put ka rešenju i stabilnosti. U ovom trenutku imamo istorijsku priliku da stvorimo dugotrajni mir u regionu. Pozdravljamo konstruktivne razgovore, ali sve strane u razgovoru moraju pokazati fleksibilinost i spremnost na kompromis'', ocenio je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da Alijansa pomaže Ukrajini u ratu sa Rusijom tako što je snabdeva ''svime što je potrebno'' kako bi odnela pobedu. On je rekao i da je za njega i za NATO finalizacija procesa pridruživanja Švedske i Finske Alijansi od najveće važnosti.

''Postoji napredak. Kasnije danas putujem u Švedsku da pogledam izveštaj mađarskog parlamenta na temu napretka Švedske. Podsetio bih da su procesi priključenja Švedske i Finske najbrži u istoriji, oni su se prijavili u maju, i sve članice su ratifikovale pristupanje osim Turske i Mađarske. Nadam se i apelujem na te dve zemlje da što pre ratifikuju pristup Finske i Švedske'', rekao je Stoltenberg.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike