Dačić: Samo je pitanje dana kada će Hašim Tači biti uhapšen

02.10.2020 | 07:40 >> 08:58

Autor: Jovana Vrećo

Ministar spoljnih poslova rekao je da je Tači znao šta mu se sprema

Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

U Hagu se najavljuje skoro hapšenje Hašima Tačija, izjavio je u ponedeljak uveče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i istakao da će to 99 odsto biti i učinjeno. Dačić je, gostujući u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi, rekao da je Tači znao šta mu se sprema, a da sud neće saopštiti da li je optužnica protiv Tačija prihvaćena ili ne.

– Da li će (Tači) biti osuđen ili ne, ne znam. Ali biće uhapšen, verovatnoća je 99 odsto – rekao je Dačić, i istakao da mi nad tim ne treba da likujemo, već treba da tražimo dokaze.

– Mi treba da učimo od Jevreja… da znamo svaku žrtvu, istoriju, da pamtimo, da jednostavno to bude naša nacionalna bol koju treba da prenosimo s generacija na generacije – kazao je Dačić.

Treba, kaže, oprostiti, ali postoje neki kojima se ne može oprostiti, i ne treba da se mi stalno zbog nečeg izvinjavamo što nas, valjda, kako je rekao, nisu pobili još više.

Jermensko-azerbejdžanski sukob kao upozorenje

Dačić je izjavio da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

Dačić kaže da je situacija dosta komplikovana, s obzirom na to da je u pitanju „tinjajući sukob“, zbog kojeg je još pre dvadesetak godina formirana tzv. Minska grupa koja, kako navodi, kao što se vidi, ništa nije uradila za to vreme.

– Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti region – rekao je Dačić.

Ističe da su i Azerbejdžan i Jermenija naše prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

– Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći – kaže Dačić, uz napomenu da je Turska „zainteresovana“ za Azerbejdžan, a da je Rusija netralna. Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba.

– Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci – rekao je Dačić. Dodao je da su svi nezadovoljni radom Minske grupe, koja se, kako navodi, bavi nečim što se uobičajeno naziva „političkim turizmom“.

Dačić napominje da je reč o grupi koju čine uglavnom „zapadnjaci“ i njima je, smatra, na neki način da ti sukobi što duže traju.

– Ako nema ozbiljnog rada na sklapanju mira i ako neko tome nije posvećen, kao što je to bio problem sa nekadašnjom Republikom Makedonijom, gde su takođe postojale grupe koje su se time bavile, dok EU prstom nije mrdnula u vezi s promenom imena te države – rekao je Dačić.

Sa Crnom Gorom otvoriti pitanje dvojnog državljanstva

Ministar spoljnih poslova je istakao da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspešna ekonomski, a posebno im smeta to što predsednik Aleksandar Vučić ima mogućnost da razgovara sa najvažnijim svetskim liderima.

Zato se, navodi Dačić, i smišljaju razne manipulacije, kao što je ona da Srbija stvara Dušanovo carstvo, da smo se mešali u izbore u Crnoj Gori. A tu je, kaže, i Hrvatska.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam