Drecun: Pokreće se istraga - kako su veterani OVK došli do poverljive dokumentacije

02.10.2020 | 08:33 >> 11:29

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Copyright Profimedia

Dokumenta predmeta ratnih zločina anonimno su dostavljana Organizaciji ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM u prošlom sazivu Milovan Drecun je, govoreći o tome, izjavio da bi, po njegovom mišljenju, sada Specijalizovano tužilaštvo trebalo da sprovede istragu da se utvrdi kako je dokumentacija došla u posed veterana OVK, da se vidi ko je to uradio, zašto je uradio i da se kazne odgovorni.

– Imajući u vidu iskustvo iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, shvatili su kolika je opasnost za konačan ishod procesuiranja odgovornih za zločine OVK – rekao je Drecun.

On je dodao da je Specijalizovano tužilaštvo brzo odreagovalo da spreči dalje pokušaje ometanja izvršenja pravde i da su poslali poruku da će biti sankcionisani za takvo delovanje.

– Ovo je jedna veoma osetljiva faza u čitavom procesu suđenja za zločine koje je počinila teroristička OVK, suđenja koja tek treba da počnu. Ceo proces utvrđivanja istine i kažnjavanja odgovornih je ušao u osetljivu fazu, kada je podignuta prva potvrđena optužnica – naveo je on.

Drecun je dodao i da će na suđenje Ramušu Haradinaju, kada su svedoci na čudan način nestajali, biti interesantno da se vidi šta će Specijalizovano tužilaštvo da uradi da bi ohrabrilo svedoke.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam