24SEDAM RUMA "Večeri arheološkog filma": Večeras su na repertoaru dva domaća filma

30.08.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Prvoj filmskoj večeri prisustvovala je sinoć i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić koja je pohvalila rad ove ustanove

24SEDAM RUMA "Večeri arheološkog filma": Večeras su na repertoaru dva domaća filma
Copyright Opština Ruma

Ljubitelji arheologije imali su sinoć priliku da u okviru "Večeri arheološkog filma", pogledaju tri kvalitetna ostvarenja koja su pružila nova saznanja o nama bliskoj Vučedolskoj kulturi, te Rumljane upoznala sa ruskim arheološkim lokalitetima u okolini Galičkog jezera i ostrva Vjoži.

"Večeri arheološkog filma" su deo programa Kulturnog leta, a po prvi put zbog obimnih radova na sanaciji zgrade Zavičajnog muzeja Ruma, umesto u lapidarijumu te ustanove projekcije se održavaju u Maloj dvorani Kulturnog centra "Brana Crnčević".

Prvoj filmskoj večeri prisustvovala je sinoć i predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić koja je pohvalila rad ove ustanove, konkretno kustosa koji iako je muzej trenutno zatvoren za posetioce organizuju izložbe i tematske večeri u drugim prostorima. Predsednica Ćirić se osvrnula i na trenutnu dinamiku radova u Zavičajnom muzeju Ruma.

"Završena je prva faza, problem kapilarne vlage koji postoji nekoliko decenija konačno je rešen, za to smo izdvojili 12 miliona dinara. Sad po rečima stručnih ljudi moramo da sačekamo do godinu i po dana da se vlaga isuši iz zidova da bi  mogli da radimo fasadu i unutrašnje radove. Svakako to nas ne sprečava da radimo dalje ono što smo planirali u našem muzeju, sledeća je na redu zamena stolarije, raspisana je javna nabavka očekujemo da će se uskoro i to realizovati. Sve se radi u skladu sa  dozvolama Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica. Očekuju nas i radovi na elektroinstalacijama, menja se kompletna elektroinstalacija u čitavom objektu. Uslediće potom zamena podova u prizemlju, hoblovanje parketa na spratu i polako krećemo, kako nam budu radovi dozvolili, sa postavljanjem dela stalne postavke na spratu i kada budemo mogli da radimo u prizemlju, završićemo naš Zavičajni muzej  i imaćemo jednu reprezentativnu stalnu postavku. To je kompletna rekonstrukcija objekta izuzev krova koji je ne tako davno menjan i u prilično je dobrom stanju", izjavila je predsednica Ćirić.

"Večeri arheološkog filma" Zavičajni muzej Ruma organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda. Ove godine, u dve filmske večeri, biće prikazano ukupno pet izabranih filmova sa 22. Međunarodne smotre arheološkog filma, istakao je kustos arheolog Zavičajnog muzeja Ruma Uroš Nikolić.

"Po četvrti put u saradnji sa sa Narodnim muzejom, koji i jeste krovna institucija, organizujemo filmske projekcije gde je u fokusu arheologija. Dosadašnja iskustva su pokazala da su to uvek zanimljivi filmovi, da se publici dopadaju, tako će verujem biti i ove godine. Večeras smo pogledali jedan film iz Hrvatske i dva ruska. Prvi se bavi vučedolskom kulturom i najreprezentativnijm nalazom vučedolskom jarebicom, ranije poznatom nalazu kao vučedolska golubica. Tu su i filmovi koji se bave arheologijom u severnom delu Rusije, jedan publiku upoznaje sa slovenskim naseljem iz 13. i 14. veka, a u drugom smo videli kako izgledaju višeslojni lokaliteti, ali i sama interakcija sa mlađom publikom i volonterima koji dolaze na sam lokalitet", rekao je Nikolić i pozvao Rumljane da i večeras pogledaju preostala dva sjajna filma, ovog puta u domaćoj produkciji.

"Reč je o dva veoma zanimljiva domaća filma o novootkrivenom rimskom lokalitetu logoru na Tari kod sela Kremna, a drugi je o našem najpoznatijem arheologu Dragoslavu Srejoviću, možda i najbitnijem arheologu. Taj film se zove "Feliks", što znači srećan, a zbog neverovatnih otkrića Srejovića, između ostalih, Lepenskog vira, Feliks Romulijane i drugih, upravo su ga kroz takvu prizmu mnogi i posmatrali", kazao je Nikolić.

Večerašnje projekcije filmova "Otkrili smo novi rimski logor u selu Kremna" i "Feliks" počinju od 19:30 časova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike