24SEDAM IRIG Divno druženje u Praputnjaku

20.09.2022

10:31

0

Autor: 24sedam

Udruzenje “Praputnjak – kulturni krajolik” organizovalo je za učesnike kampa nekoliko izleta

24SEDAM IRIG Divno druženje u Praputnjaku
Copyright Opština Irig

Četiri devojke iz Iriga odnosno Hopova, upravo su se vratile iz Praputnjaka kod Rijeke (Hrvatska) gde su učestovale u međunarodnom Erasmus+ projektu pod nazivom My Open village – Europe (MOVE). Reč je o omladinskom kampu koji je u ovom zivopisnom selu iznad mora trajao od 12. do 22. avgusta u organizaciji partnerskih udruzenja iz Finvaldstervala (Holandija), Zapiškisa (Litvanija), Iriga i Praputnjaka.

Udruzenje “Eutahija”, koje radi pod pokroviteljstvom Srpske čitaonice u Irigu, planiralo je da u Hrvatsku odvede 7 mladih, ali je posle otkazivanja u zadnji čas na međunarodno druzenje otišla ekipa u sastavu: Simona Marić, Varvara Kvas, Lana Marić i Vasilisa Kvas. One su sa još 13 mladih (najmlađi učesnici su imali 15, a najstariji 24 godine), proveli deset nezaboravnih dana sastavljenih od kreativnih radionica, zanimljivih izleta i uzivanja na plazi. Glavni cilj kampa je bilo upoznavanje mladih ljudi iz četiri udaljena evropska sela (Hopovo je vikend zona ali se ipak našlo i snašlo u ovom društvu), njihovo povezivanje i razmenjivanje iskustva zivota u malim sredinama nadomak velikih gradova. Ta zamisao je ostvarena kroz zajednički rad i učenje zanimljivih stvari kao što su starinske fotografske tehnike (anthotipija i cijanotipija), pevanje starih litvanskih napeva, grafičku tehniku linoreza kojom su pravili dizajn tekstila, kreativno pisanje poezije i proze, radijsko novinarstvo, radionicu izrade suhozida po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat, usavršavanje engleskog jezika kojim su stalno komunicirali i još puno toga. Gost kampa je bio poznati holandski pisac Beni Lindelauf, koji je našoj Lani Marić bio mentor prilikom pisanja “Legende o Praputnjaku”, pročitane na zajedničkom druzenju sa meštanima i na opšte oduševljenje gostoljubivih zitelja ovog mediteranskog sela, navodi se na sajtu opštine Irig.

Udruzenje “Praputnjak – kulturni krajolik” organizovalo je za učesnike kampa nekoliko izleta: u Gorski kotar, grad Rijeku, ostrvo Krk i skoro svakodnevne odlaske na praputnjačku plazu u Bakarskom zalivu. Hrana je bila odlična (pozdrav za Ivu i njenu oštariju “Bujan”!), smeštaj kamperski – u Domu kulture Praputnjak, mada je svako od mladih bar jednu noć, a neki i svih deset, spavao napolju, pod zvezdama.

Organizatori kampa: Gvido Bosua (Holandija), Daiva Vašioneri (Litvanija), Avakum Kvas (Srbija), Ivona Miloš i Marija Rađa (Hrvatska), planiraju nastavak projekta tako da će se mladi iz četiri sela druziti i narednih godina, sledeće je u planu Holandija, one tamo Litvanija ili naše Hopovo, ali o tom – potom.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Irig koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike