Na listi prioriteta SAD pomoć Srbiji da postane članica EU: Godfri poručio da počinje najbolje poglavlje u istoriji

08.10.2020

08:50 >> 11:29

0

Autor: I.K.

Ambasador SAD u Srbiji optimista po pitanju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine

Na listi prioriteta SAD pomoć Srbiji da postane članica EU: Godfri poručio da počinje najbolje poglavlje u istoriji
Copyright ENTONI GODFRI, TANJUG / ZORAN ZESTIC

Kosovski problem nije mali, ocenjuje ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, dodajući da je ipak optimista i da je moguće da se za godinu-dve nađe kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

On je, u intervjuu za „Kurir“, rekao da je pažnja koju je američki predsednik Donald Tramp posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa liderstvom predsednika Aleksandra Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala novu energiju i novi zamah odnosima SAD i Srbije.

– Obojica lidera uvidela su da je trenutak da se učini nešto odvažno, novo i uzbudljivo – rekao je Godfri.

Veruje da počinje najbolje poglavlje u istoriji srpsko-američkih odnosa, što je, kako kaže, i logično, jer imamo toliko toga zajednickog i toliko zajedničkih iskustava iz prošlosti.

Američki ambasador je istakao i da je na listi prioriteta SAD pomoć Srbiji da postane članica Evropske unije.

– Mi na tome nastavljamo intenzivnu saradnju sa Briselom, i nema promene u našem stavu da EU treba da predvodi energičan i svrsishodan dijalog sa Srbijom i Kosovom na rešavanju političkih pitanja – kaže Godfri.

Kako navodi, SAD veruju da mogu da odigraju značajnu ulogu u poboljšanju ekonomskih uslova na Zapadnom Balkanu, čime daju direktnu podršku pridruženju Evropskoj uniji.

– Naše angažovanje po ovom pitanju nije novo, niti je vezano za partijsku izbornu kampanju (u SAD). Verujemo u značaj regionalne stabilnosti i prosperiteta. Taj prioritet se neće promeniti ni posle novembarskih izbora – rekao je Godfri, upitan da li se SAD na neki način takmiče sa EU po angažovanosti u pronalaženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine i da li je ta angažovanost zapravo u službi Trampove izborne kampanje.

Izrazio je zadovoljstvo što je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) otvorila kancelariju u Beogradu.

Naveo je da je DFC odmah počeo da sastavlja spisak prioriteta i projekata za svoju prvu kancelariju u Evropi i da to pokazuje da SAD veruju u ekonomski potencijal ovog regiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike