Berlin razočaran sastankom u Briselu: Apelujemo na Prištinu da odustane od svih "izvršnih mera" u vezi sa tablicama

23.11.2022

21:10

0

Portparol nemačke vlade je apelovao na vladu privremenih prištinskih institucija da odustane od kažnjavanja kako se ne bi ometalo pronalaženje održivog rešenja

Berlin razočaran sastankom u Briselu: Apelujemo na Prištinu da odustane od svih "izvršnih mera" u vezi sa tablicama
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Nemačka vlada razočarana je što na nedavnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu nije postignut dogovor u vezi sa preregistracijom vozila i apelovala na vlasti u Prištini da odustane od svih "izvršnih mera" u vezi sa tablicama, istakao je danas portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

On je na konferenciji za novinare portparola Vlade i nemačkih ministarstava, kazao da spor oko registarskih tablica ne bi trebalo da ometa dijalog o normalizaciji odnosa.

On je apelovao na vladu privremenih prištinskih institucija da odustane od kažnjavanja kako se ne bi ometalo pronalaženje održivog rešenja.

Istakao je da trenutna eskalacija još jednom pokazuje koliko je bitan hitan napredak u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Naglasio je da Nemačka podržava dijalog pod posredovanjem EU, odnosno visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i PrištineMiroslava Lajčaka.

Pozvao je Prištinu i Beograd da se na konstruktivan način angažuju po ovom pitanju.

- Moraju da se poštuju dogovori postignuti tokom dijaloga, a tako Zajednica srpskih opština mora biti stavljena na agendu - rekao je Hebeštrajt.

Na pitanje da li Nemačka radi na pronalaženju rešenja, on je kazao da je Berlin razgovara sa obe strane, ali da se razgovori trenutno vode sa EU.

Pored toga upitan za odluku Češke koja predsedava EU da odluku o viznoj liberalizaciji za građane tzv. Kosova skine sa dnevnog reda i da li je to kazna za Prištinu, Hebeštrajt je rekao da je to u nadležnosti vlasti u Pragu.

Čak i na dodatno pitanje Kristofu Burgeru, portparolu Ministarstva spoljnih poslova, da li Nemačka podržava to skidanje sa dnevnog reda, novinari nisu dobili odgovor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike